Revin cu un articol despre meseria de consultant, de data asta nici rautacios si nici promotional.

Eu am ajuns in consultanta printr-o intamplare: eram cea mai buna dintre cei mai prosti candidati care se prezentasera la interviu si am fost angajata. šŸ™‚

Sincer, cand primul expert mi-a spus ca vreo 600 de euro pe zi (si nu pe orice fel de zi, ci pe zi calendaristica => 18000 Euro/luna), am cazut de pe scaun.

O perioada, am avut vise marete, legate de ce voi face eu cand voi fi consultant… KK! (exact ce ati vazut)

Multa munca, nopti nedormite, proiecte pierdute, dezamagiri… Succese, proiecte implementate, echipe cool, realizari… Concluzia ca scrierea de proiecte nu se plateste, ci managementul… Cand, de fapt, ar trebui sa fie la egalitate…

Nu exista asa ceva – cei mai multi consultanti cer mult, dar nu primesc niciodata mult. E legea cererii si a ofertei si, din nefericire, sunt mult prea multi consultanti si prea putine joburi. Deci, glam-ul incepe sa paleasca.

In Romania, avem si problema nasoala ca oricine poate fi consultant… Ba mai mult, Senior Consultant… Vorba Anei, eu vreau sa fiu Consultant Venerabil, nu Consultant Senior… šŸ™‚

Ce ajuta in a fi un bun consultant?

Nu stiu… dorinta de a invata, capacitatea de a relationa, introspectia periodica (sau cum imi place mie sa ii spun „dezbaterea cu vocile”), feedback-ul celor din jur, specializarea pe una-doua nise…

Viata de consultant nu e nici pe departe cea mai frumoasa sau cea mai productiva. La fiecare 25 de proiecte scrise si depuse, castigi unul – maxim 2… La fiecare 2-3 proiecte castigate, implementezi maxim unul… Trebuie sa fii pregatit intotdeauna sa ti-o iei in barba. Trebuie sa pui la fund toate nerealizarile si sa mergi mai departe cu capul sus. Trebuie sa iti asumi toate esecurile.

In cea mai mare parte a timpului, rezultatele muncii mele sunt rapoarte, oferte tehnice, cereri de finantare – chestii intangibile. De multe ori imi doresc ca altceva sa iasa din mainile si din neuronul meu… Ceva pe care sa pun mana, ceva care sa aiba sens.

Desi imi iubesc profesia, nu stiu daca sa sfatuiesc pe cineva sa o aleaga. Tot ce pot spune este ca orice lucru trebuie vazut cu bune si cu rele… Inclusiv consultanta…

Melania


15 Comments on “glamour in consultanta”

You can track this conversation through its atom feed.

  1. Etienne Ignat says:

    cu cat inveti mai mult cu atat ai mai multe sanse de castig, si experienta te ajuta sa treci mai usor peste unele greutati. As mai adauga putina intuitie ( si cred ca de asta avem cea mai mare nevoie).
    Am avut si eu multe experiente nasoale, cea mai nasoala mi s-a parut pe FEADR masura 322 unde pentru achizitionarea unor costume populare a trebuit sa iau aviz de la mediu, directia de sanatate publica si directia sanitar veterinara. Sau faptul ca o sesiune se lanseaza doar pt 3 saptamani, cand numai sa faci o documentatie si sa o depui pentru un certificat de urbanism dureaza o saptamana, iar obtinerea unui aviz il poti obtine in maxim 20 de zile lucratoare. Ca de fiecare data asa suntem noi ne incurcam in hartii, si nu putem vedea padurea din cauza copacului.
    Chiar nu e o munca usoara, au fost zile cand am stat si pana la 5 dimineata la serviciu, am facut un dush am mancat si la 8 din nou la serviciu. Dar tot noi suntem priviti cu greata atunci cand mergem sa luam un aviz, de la o institutie publica.
    Asta-i viata. Mergem inainte.

  2. Perparim Demi says:

    Nu cred ca munca PM-lui se rezuma in obtinerea avizelor. Ca sa fi un consultant de succes, cred eu, trebuie sa fi un PM de succes inainte. Sa ai experienta bogata in realizarea proiectelor, pe urma sa ai si talentul pentru scrierea lor.
    Am intalnit multe proiecte (domeniul tehnic) concepute de institute cu renume, care au fost un esec total datorita lipsei de experienta. Dispretul despre proiectele autohtone si veneratia celor acidentale, au la baza sirul de esecuri, calitatea proasta, neprofesionalismul, amatorismul, lipsa managementului etc. Acum este foarte greu sa te afirm pe piata interna, oricit de bun sa fi, te lupti cu o istorie, o mostenire neplacuta, dezavantajoasa. Daca vrei un succes rapid, mai degraba vii cu un brend strain, un nume notoriu, adopti o promovare agresiva, pui in fata niste nume german sau englezeste de gen Schult sau Gareis si ai trecere chiar si preturi mari. Daca vinzi munca ieftin esti considerat necalificat, incepator, muritor de foame si disperat – asta este mentalitatea proviciala balcanica. Vorba lu’…..”Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul”.
    Suntem luptatori, nu e asa?

  3. melania coman says:

    Atentie!

    Scopul meu era sa „disecam” meseria, cu bunele si cu relelele…

    Ganditi-va ce le-ati spune unor copii sau tineri, care v-ar intreba: de ce sa aleg consultanta si nu forajul pe luna?

    Multumesc,

    Melania

  4. Emmy says:

    Aoleu, mama, parca ai fi presa romana…lansezi teme care ar trebui discutate luni de zile, iar maine treci la alta tema…
    šŸ™

    Asta e, o sa tot revin la postarea asta (desi stii ca nu de asta imi arde acum) pana voi reusi sa exasperez pe toata lumea.

    1. Definitie: consultantul este cel care da consultanta. De aici trebuie pornit.
    1.1 „A da” este un predicat trinar (dupa cum ne invata semantica limbajelor naturale): nu are sens decat daca spui de asemenea CE si CUI (propozitia „X da” nu are sens, este incompleta; are sens doar „X da A lui Y”).
    Asadar, cui ii da consultantul consultanta? Raspuns: Clientului. Nici o definitie a consultantului nu are sens daca nu include si o definitie a [rolului] Clientului.
    1.2 Ceea ce se da: consultanta (cel de-al treilea termen al definitiei cu sens a consultantului).
    Ce este consultanta? Sunt cele cateva mii de cuvinte puse intr-un anumit format, predate pe suport de hartie sau electronic si numite „proiect”, consultanta? Este avizul de mediu consultanta? Sunt cele cateva zeci sau sute de mii de cuvinte (puse etc.) numite „strategie” consultanta? Este Cererea de Rambursare consultanta?

    Dupa cum am promis, voi reveni (pana ajung comentariile la lungimea unui tratat). Deocamdata:
    a) o intrebare: mai stie cineva bancul cu taurul care se credea consultant? (eu l-am auzit prima data in 1996, la primul meu contact cu Phare, iar sensul bancului a tot evoluat in timp).
    si b) un raspuns: sper ca nu vei auzi niciodata un copil spunand ca el cand va fi mare se va face consultant; mai bine sa-l auzi spunand ca se va face „politician corupt”, are mai mult sens.

  5. melania coman says:

    Ce sa ii faci daca nu sunt Bleen?

  6. Emmy says:

    „Ce sa ii faci daca nu sunt Bleen?”: pai exact asta zic si eu!

    Bleen isi ocupa blogul cu chestii de-astea maruntele, viitorul Romaniei, sensul vietii in capitalism, libertatea de gandire si exprimare… flecustete din astea.

    Numai tu dai cu tema de 50 de megatone, de nici nu stiu ce sa fac…s-o ignor sau sa plictisesc lumea?

  7. melania coman says:

    Si eu sper sa nu ajung sa aud vreun copil ca vrea sa se faca consultant, dar…
    Daca as auzi asa ceva, si mi-ar cere 3 aspecte pozitive si 3 aspecte negative, astea ar fi urmatoarele:
    – pozitive:
    1. inveti pe banii clientului šŸ™‚
    2. esti implicat in chestii foarte interesante (proiecte, cercetari, studii, etc.)
    3. cunosti o multime de oameni interesanti (atat de la Client, cat si colaboratori) de la care ai ce invata

    – negative:
    1. daca nu iti plac noptile nesfarsite, nu-i de tine
    2. daca nu iti plac sefii tampiti, n-ai ce cauta in consultanta
    3. daca vrei sa iti pastrezi neuronul intact, iarasi nu ai ce cauta in meseria asta… (vedeti in ce hal sunt eu).

    Melania

  8. Emmy says:

    Mda. Eu incercam sa imping discutia spre o evolutie logica, in urma careia sa fie clar de ce ceea ce in Ro este botezat „consultanta” in 90% din cazuri nu are nici o legatura cu consultanta.

    Chestia cu „investi pe banii clientului” este acceptabila doar ca parte din „eu invat in fiecare zi ceva nou” (si atunci nu mai este un avantaj specific consultantei).Altfel, eu am zburat destu consultanti care vroiau sa invete pe banii UE (dar adusi in tara de mine). Cercetarile si studiile nu sunt consultanta; sunt cercetare (in aceasta formulare – asta e alta discutie lunga, n-o mai deschid aici). Sefi tampiti si oameni interesanti sunt pretutindeni, cat despre consultanti cu neuronul odihnit…doar stii foarte bine cati sunt.

    Anyway, m-am enervat si nu mai continui (si asa a mai murit un tratat in fasa). Doar 2 observatii:
    a) daca pe un site de joburi vezi titulatura de „consultant”, in 95% din cazuri e vorba de recrutarea unui om care sa vanda ceva (oale Zepter sau polute de asigurari), iar alte 4% din anunturi se adreseaza persoanelor cu mai putin de 3 ani experienta pe tarlalele muncii.
    b) Ca sa formulez direct concluzia tratatului, in relatia de consultanta (pe proiecte cu finantare externa), cel care face munca interesanta este clientul. Sau asa ar trebui sa fie.

    Cand am timp, revin cu bancul cu taurul consultant – cu vinovatie, pentru ca sunt unul din oamenii care – pe parcursul tranzitiei din 1996 la situatia de azi – au contribuit la subminarea rolului clientului. Si la crearea unui rol fals al consultantului.

  9. melania coman says:

    si uite cum mai varsam un sac de cenusa… šŸ™‚

  10. Emmy says:

    Expresia asta n-o stiu, ce inseamna?

  11. ileana says:

    Imi place sa citesc tot ce postezi pe blog.. fie ele informatii legate strict de proiecte sau intamplari si experiente traite .Si eu am ales sa colaborez la cateva proiecte .Nu a fost usor la inceput..nici acum nu e..dar ai satisfactii mari cand vezi ca a iesit un lucru bun.. primele sunt satisfactiile profesionale..pentru ca pleci de la o idee pe care ajungi sa o cresti poate la fel ca pe un copil.. suna cam”poetic”..dar asta e sentimentul.. si cand il vezi matur esti multumit.
    Eu zic ca daca ne facem treaba bine nu conteaza cati consultanti sunt pe piata.. Ne informam si invatam incontinuu.. In orice meserie e la fel..De ce ne-am lamenta de lipsa de apreciere a unora..
    Numai bine.

  12. Cara Vana says:

    Cu toate ca pe contractul meu de munca scrie ca’s consultant, eu nu mai vreau sa fi consultant. Si nici nu ma consider un consultant. Ca sa devii consultant iti trebuie multi, multi ani de munca, mult mai multi decat am eu acum in spate.

    Legat de invatatul pe banii clientului, incep sa am tot mai mult senzatia ca nu fac decat sa gresesc pe mana Autoritatii de Management/Organismului Intermediar care nici nu cunoaste reglementarile si mecanismele fondurilor europene, nici nu vrea sa le invete si mai ales nu vrea sa isi asume raspunderea unui sfat dat beneficiarului.

    Ca si multe alte meserii in Romania, cea de consultant este de fapt o continua acrobatie pe sarma, fara plasa de protectie dedesubt (sau cu plasa, daca firma pentru care lucrezi este bine plasata/vazuta la Organismele care gestioneaza programele in cadrul carora da asistenta).

  13. melaniacoman says:

    Abia acum realizez ca am dat cu tema de 50 de megatone…

    Dupa ce m-a injurat Emmy de sfanta Melania, am realizat ca eu sunt chiar acolo cu multi dintre oamenii care mai trebuie sa mai citeasca… Poate nu mai am de citit chiar tomuri peste tomuri, da’ mai trebuie sa ma mai alfabetizez.

    Si o sa incep cu Candide..:-)

    Emmy are dreptate – pentru cei care vor sa se numeasca consultanti, provocarea este mult mai mare decat a scoate un aviz de mediu, a pune laolalta un dosar de rambursare sau a scrie o strategie.

    Imi dau seama in acest moment ca as putea fi doar o secretara foarte bine platita – in unele cazuri, chiar am fost. Tot sub titulatura de Consultant. Si chiar a fost umilitor.

    Melania

  14. Emmy says:

    Se impune o corectie: „eram cea mai buna dintre cei mai prosti candidati care se prezentasera la interviu si am fost angajata”.

    Acaesat afirmatie nu este adevarata (si de fapt la un moment dat ti-am explicat ce s-a intamplat, dar se pare ca ai uitat).

    1. Nu toti candidatii care au participat la acel interviu erau prostii – unii dintre ei erau bunicei, ar altii chair buni si cu potential. Din pacate, mecanismul de auto-aparare al firmei respective elimina automat candidatii buni si/sau cu potential care erau constienti de acest fapt si aveau asteptari in consecinta (materiale si/sau de respect profesional si/sau de dezvoltare profesionala). Mentionez acest fapt pt ca mecanismul respectiv inca functioneaza in multe – poate majoritatea – firmelor de consultanta. (Si doar stii ca firma respectiva era buna, ca firma de consultanta).

    2. Nu ai fost selectata pentru ca erai cea mai buna (dintre candidati buni sau prosti), ci pentru ca ai intrigat comisia de evaluare a candidatilor. Pentru ca erai „altfel”.

  15. Emmy says:

    Draga Cara Vana, total de acord cu tine – cam asta incercam sa sugerez si eu (dar intr-un stil mult mai arogant). Vestea buna este ca oamenii care ajung la intelegerea ta sunt cei care cresc – iar intr-o buna zi, daca tin neaparat, chiar ajung consultanti care au ceva de oferit clientilor.

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>