Dragii mei,

Am mai vorbit la un moment dat despre consultanti si etica…

Articolul de fata isi propune sa fie in completa opozitie cu acela…

Nu stiu daca v-am mai povestit despre colegii mei consultanti de prin tari straine. Unul dintre ei, David Yates (nu glumesc, asa il cheama), spunea despre majoritatea consultantilor romani pe care i-a intalnit ca sunt aroganti si ca le lipseste cu desavarsire talentul de a lucra cu oameni.

Ex. intra coordonatorul de proiect in sala de conferinte, impreuna cu David si cu alte doua persoane, incepe sedinta, vorbeste 15 minute, dupa care pleaca. Cei 3 se uita unul la celalalt, scarpinandu-se in crestet si zicand: “Ok, and now what? And who the hell are you?”

O alta minunata trasatura a consultantului roman este agresivitatea… fie ca o vezi intr-o strangere de mana, fie intr-o discutie unde nu ai loc decat ca victima (pardon, receptor!), fie intr-o intelegere din care iesi un pic lovit.

O alta trasatura care imi place in mod deosebit este legata de fitze. Cine are laptopul cel mai dragut, telefonul cel mai de ultimul tzipat, masina cea mai puternica, toalele cele mai de firma, s.a.m.d. Cu riscul de a ma transforma in fan Puya, “orice amarat are macar un telefon, macar o haina de firma, macar sa fie domn”, dar asta conteaza atat de putin, in comparatie cu ce trebuie sa fie in sufletul si in capul tau – adica skills, baieti! si atitudine si cunostinte!

In fine, preferata mea… aproape toti consultantii romani ii injura de mama focului pe functionarii publici… ca “e prosti”, ca “nu face nimic” toata ziua, ca “e tampiti”, etc. Eu v-am spus cu ce oameni am lucrat – nicaieri, in toata cariera mea, nu am intalnit functionar public prost, tampit sau care sa nu isi indeplineasca sarcinile legate de proiectele pe care am lucrat eu. Asa oi fi eu, norocoasa… ­čÖé

Am intalnit, in schimb, functionari publici pretentiosi, care cereau din partea consultantului sa stie macar cat stiau ei, si care PRETINDEAU profesionalism. Bravo lor!

Si, inca una si ma duc… Ca e buna, nu de alta… Majoritatea consultantilor romani nu sunt “alfabetizati”… in ale consultantei… E vorba de A-B-C-ul meseriei… Nu stiu sa discute cu clientul, nu stiu sa ii explice clientului care sunt responsabilitatile lui si care ale consultantilor, nu se vad muncind, ci doar incasand bani si, pusi la colt de cineva care stie, v-ar face sa radeti mai ceva ca Stan si Bran.

Cam atat de la mine – ma duc sa aprob un comentariu si sa-mi adaug si eu parerea…

Melania


2 Comments on “cateva trasaturi definitorii ale consultantului roman”

You can track this conversation through its atom feed.

 1. ssmsibiu says:

  In sfarsit cineva din lumea privata ….. care spune raspicat un adevar CRUD, depre mediul privat cunoscut de el. Pana acum, deoarece era “la moda” sa “dai” in functionarii publici si sa “faci de doua parale” sistemul public, toata lumea se simtea datoare sa-i improaste vorbind intotdeauna sau de cele mai multe ori din afara sistemului. …nu stiau ce fac si ce trebuie sa faca acestia, dar “dadea bine”. Nici politicienii de acum nu sunt mai prejos… Domnilor, eu am lucrat cativa ani in sistemul public si chiar trebuia sa-ti faci bine treaba ca sa rezisti. Problema e ca era foarte greu sa pleci in privat deoarece cei mai multi privati “le stie pe toate” si nu au nevoie de cineva care sa le spuna cum se fac lucrurile, ci astepta doar sa le spui DA la fiecare idiotetie spusa de ei. Am avut ocazia sa aplic ceea ce am invatat in sistemul public numai intr-o firma internationala care cerea conducerii sa-si faca un buget, un plan de afaceri, in rest, e jale….

 2. melaniacoman says:

  Eu am invatat cel mai mult de la colegi fosti publici, angajati in privat si de la clientii de pe proiectele implementate.
  Am invatat imens de la cei cu care am avut tangenta la licitatii.
  Cred ca daca te duci undeva cu prejudecati, s-ar putea sa ai surprize. De-aia incerc sa nu judec inainte si, daca am gresit in judecata facuta, apoi imi cer scuze cum pot si eu…
  Am avut o astfel de situatie, in care am tinut cont de parerea unei persoane pe care o admir si o respect, si am gresit. S-a intamplat recent. De atunci, persoana respectiva este “sub observatie” si am facut pace cu respectivii functionari publici.
  M

Las─â un r─âspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>