Neatza, tuturor!
Ieri am luat un microbuz catre Bucuresti, la o ora indecent de matinala, chiar si pentru mine (6:15).
Intrucat soferul nu se astepta ca multi clienti, respectiv 15 sau 18, sa apara la ora aceea, ne-a spus sa lasam bagajele pe interval. Un om cu multa initiativa si-a pus bagajul pe un scaun si s-a dus sa se faca comod. In alt scaun.
Cum planul de acasa nu se aseamana cu ce se intampla pe drum, microbuzul cu pricina a inceput sa se umple. Secretul e urmatorul – eram eu acolo. Mie mi se intampla intotdeauna chestiile cele mai interesante, in urma carora mama si tata nu mai pot sa isi arate fata prin oras / sat pana nu uita lumea.
Tipa care s-a asezat langa mine plecase cu juma’ de casa si nu putea sa isi lase ditamai valiza pe interval. Ca o deranja. Asa ca si-a pus valiza si borsetuta langa bagajul celeilalte eminente. Si s-a re-asezat langa mine, ignorand faptul ca ma sufocam de indignare.
Urca o tanti. Se uita si ea dupa un loc, il vede in spatele masinii, se duce acolo. Ma uit in spate, mai era un loc langa un tanar si unul in fata de tot, dar tot cu bagaje pe el. Si atunci se urca un tanar cu mama lui. Mergeau la Bucuresti. Zic si eu ca ar fi vrut sa stea jos, eventual impreuna. Ma uit in stanga, nimic. Ma uit in dreapta, nimic. Toti calatorii se uitau in orice directie, mai putin la cei doi oameni care platisera bilet intreg si acum stateau in picioare.
Si, inainte sa pot sa ma opresc, imi iese perla:
„Domnule sofer, mare pacat ca cineva si-a uitat bagajul aici!”
Soferul zice: „Ce bagaj, doamna? Unde?”
Eu, de colo: „Aici, pe bancheta!”
Se intoarce spre mine o blonda bine trecuta de vreo 50 de ani, insa cu fitze. Of, Doamne, unii oameni n-ar trebui sa iasa nemachiati din casa la 6 dimineata! Imi zambeste si zice: „e al meu… nu e uitat!”
Lasand la o parte faptul ca era s-o pleznesc, m-am abtinut si am zis: „Ok, si nu-l luati de aici? Si oamenii astia au platit un bilet. Daca vreti sa va tineti bagajul pe bancheta mai platiti un bilet si se rezolva!”
Ma rog, dupa ce au sarit la mine cam toti cei care se simteau cu musca pe caciula, si le-am zis in termeni foarte politicosi ca sunt niste nesimtiti, m-am enervat si mai tare si nu m-am lasat. Cred ca orice alt om ar fi renuntat, ar fi zis, „lasa, frate… daca vor sa stea jos, sa isi bata capul!” Dar acum stiam ca am dreptate si stiam ca oricum am comis-o, le-am spus frumos si argumentat: „dragilor, asta e unul dintre motivele pentru care Romanica e in rahat. Daca nici noi, intr-un spatiu atat de restrans, nu suntem in stare sa actionam ca niste oameni educati si cu bun simt, atunci ce sa mai zici de o tara intreaga?”
Lasand la o parte ca inca ma apuca indignarea, pentru ca ceea ce am vazut ieri e o chestie care se intampla de cand calatoresc eu cu autobuzul – si sunt 12 ani de atunci si nu a fost prima data cand am pus la punct oameni de 2 ori mai in varsta decat mine pe astfel de motive, am stat si am facut o comparatie intre ceea ce vad la altii si ceea ce vad la noi.
O sa iau cateva exemple, ca sa va edificati:
– resurse umane:
Stefan Murgeanu zice la un moment dat ceva de sefii care contribuie la imputernicirea si dezvoltarea angajatilor. Ii raspund: „eu vreau sa ma lase sa muncesc” – e chestie de acum un an si jumatate, insa cred ca toti am avut o astfel de experienta in viata.
– educatie:
Monstrul Funeriu – de ale carui credentiale si „succesuri” academice nu ma leg, ca nu am de ce – vine si demonstreaza ca educatia romaneasca este pe butuci. De ce ar fi fost un soc acest lucru? Pur si simplu pentru ca inchidem ochii si ne uitam in orice directie, mai putin cea in care trebuie…
Nu stiu cati aveti cont pe FB si il mai si folositi. Eu am si il folosesc. Si ma oripilez de ce pot sa scrie unii romanasi pe peretii altor romanasi. In spiritul minunat al libertatii de exprimare, nu ii condamn. Fiecare dintre noi are dreptul sa scrie ce ii trece prin cap. Dar atunci cand nu esti in stare sa te exprimi corect si frumos, cand nu esti capabil/a sa spui ceva frumos, util, placut, mai bine joaca un solitaire, ca poate iti trece.
– autobuz, metrou, magazine, farmacii, la medic, etc. – la vie cotidienne
Nu stim cum sa ne impingem, cum sa dam din coate sa obtinem cel mai bun loc, sa apucam cea mai buna bucata, sa… sa… sa…
Sunt la fel de egoista ca oricare altul de pe strada, pe bune! Dar am niste limite.
E ca si cum cineva ne-ar da tuturor narcotice sau somnifere, care ne lasa moi si indiferenti la tot ce inseamna viata adevarata. Da, exista suferinta, foame, frica, grija. Dar exista si bunavointa, dragoste, mila, compasiune…
Trezeste-te, Romanie, inainte sa devii o tara bananiera, cu primitivi care au i-phone si blackberry! Trezeste-te, romane, inainte sa iti vinzi sufletul si mintea pentru iluzia confortului!
Sau, mai bine, ia toata sticla de pastile si lasa-ma pe mine sa traiesc!
Melania
5 Comments on “de ce nu se misca Romanica de unde este…”
You can track this conversation through its atom feed.
Mihaila Raul says:
Idem in trafic. Aici se ajunge cand modele umane devin Porcea si Becali. Cand la TV vezi nunta numitului Porcea, cand toata lumea cumpara Click.
Asta e nivelul, si nu cel al olimpicilor la diverse materii. Majoritari sunt capsunarii si nu cercetatorii de la Harvard.
Posted on 5 septembrie 2011 la 8:29 am.
Cetateanul Popescu says:
Uof, Mel! Traim amandoi in aceeasti tara, la naiba! Da, e consecinta a douazeci de ani de rasturnare a scarii axiologice: cand idealul de succes este reprezentat de-alde Becali, Borcea, Guta si Salam te mai miri?
Da’ stiu ca ai curaj, nu gluma! Fereste Doamne de-un linsaj, ceva!…
Posted on 5 septembrie 2011 la 12:15 pm.
cristian paun says:
Apar aici niste probleme:
1. Nu ai precizat daca serviciul era public sau privat
2. Daca era public interventia soferului era nejustificata pentru ca te aflai intr-un spatiu public in care toti sunt proprietari si nici unul in acelasi timp. E greu de reglementat / stabilit norme de cooperare sociala pe un spatiu public. E si greu de controlat apoi de catre stat ca cei de acolo si respecta regulile sociale
3. Daca era bun privat atunci cel care a gresit era soferul pentru ca el trebuia sa impuna drepturile pentru care s-a platit bilet. Daca cei care au platit bilet nu le respectau si isi alocau mai multe drepturi decat scria pe bilet ca au (un loc pentru ei si loc de bagaje in cala) trebuiau dati imediat jos din autobuz si banii returnati cu o penalizare oprita de sofer pentru nerespectarea contractului.
Mai adaug si faptul ca noua ne lipseste educatia cooperarii sociale voluntare. Suntem de-a dreptul necooperanti din cel putin urmatoarele motive: 1. Statul ne-a fortat sa traim intr-o cooperare fortata care ne-a sictirit complet; 2. Statul nu ne-a invatat niciodata cooperarea voluntara si nici familia nu a facut la timp acest lucru. 3. De multe ori cand refuzam sa cooperam social intr-un sistem etatist suntem mai putin sanctionati (nu ne-o incasam cat ar trebui).
Eu cred ca doar o perioada de „capitalism salbatic” in care o sa invatam ce inseamna proprietatea privata si respectarea celui de langa tine care are drepturi similare ne va face sa ne revenim.
Posted on 5 septembrie 2011 la 12:34 pm.
melaniacoman says:
@ Cristi
Serviciul era privat. 🙂
Asa a zis si tanti care isi pusese gentoiul pe bancheta – e vina lui nea’ Costica. Eu nu vad unde e vina lui, in conditiile in care urmeaza niste proceduri, care sunt facute de shafii lui, nu de el.
Dar de unde si pana unde e vina lui Costica ca doamna cu pricina e needucata si nesimtita?
Ai dreptate in ceea ce priveste „capitalismul salbatic”. Dar chiar il vezi p-acilea?
@ Cetateanul Popescu
Cetatene, daca mor linsata, esti si tu de vina! Ai scris asa frumos pe blogul tau ca m-ai inspirat si nu m-am mai putut abtine!
@ Mihaila Raul
Imi pun serios intrebarea care sunt olimpicii si care sunt cercetatorii. Si imi rezerv dreptul de a-i respecta pe toti la fel, cu ceva mai multa consideratie pentru capsunari. Aia produc bani, nu ii cheltuie pe tehnologii inutile, teze inexistente si „rezultate incerte”.
@ all
Va rog… va rog… nu ma votati nimic. Promit ca imediat dupa ce ma votati ceva o sa ma transform in exact lucrurile pe care le uram cu totii… Politica e pentru oameni cu stomac tare, cu obraz si mai tare si cu tupeu imens. Eu n-am nici una dintre aceste trasaturi – n-as rezista nici 5 minute in politica. Iar daca prin absurd as rezista, Dumnezeu sa va fereasca!
Melania
Posted on 5 septembrie 2011 la 12:46 pm.
carmen says:
indiferent daca era serviciu public sau privat mai exista si BUN SIMT…Nu politica, regulile pe care soferul le respecta..bla..bla…bla..ci acel bun simt ar trebui sa ne faca sa ne purtam altfel in societate. Din pacate este tot mai rar intalnit, am ajuns spre rusinea noastra o tara de nesimtiti, unde fiecare se gandeste pentru el…cum sa puna mana pe tot ce prinde si …mai rau, fara sa se gandeasca macar la consecinte.
Te asteptai ca doamna sa-si mute bagajul de pe bancheta??? Pentru cine? Crede-ma ca, insarcinata fiind, nu am avut loc nici macar unde sa-mi bag burtica intr-un astfel de autobuz, ce sa mai vorbim despre un loc…
Nu e rau cum gandesti, dar e nevoie de mai multi ca tine sa se schimbe mentalitatea unei tari intregi, fiindca, desi mie rusine s-o spun,dar totusi ma repet, suntem o tara de nesimtiti…:(((
Posted on 7 septembrie 2011 la 7:54 am.