Dragii mei,

Dupa ce am lipsit destul de mult, m-am intors inclusiv la citit stiri pe net.

Zilele trecute auzeam prin troleu discutii despre bacalaureat si de-abia acum mi-a picat fisa ca a venit vara si ca liceeni din anul terminal se pregatesc pentru „cel mai important examen din viata lor”.

Citeam aici despre tragediile care ti se vor intampla, draga liceanule, daca vei copia… Stiu, stiu, de-aia nu mai poti tu, de ce spune ministrul Funeriu. Dar cum mie personajul mi se pare penibil de vreo cateva postari incoace (ce-i drept, e drept… n-am mai postat despre educatie de cam multisor si era momentul sa revin!), am zis sa luam si sa analizam un pic ce ne spune din intelepciunea sa…

„Cuvântul cheie la bacalaureat este stabilitate. Conţinutul probelor şi modul de desfăşurare este cvasiidentic cu cel de anul trecut, mai puţin calendarul. Ca element de noutate au fost întărite măsurile care vizează politica MECTS de toleranţă zero faţă de fraudă. Cel mai puternic semnal de reformă, nu doar în educaţie şi în societate, este să avem toleranţă zero faţă de fraudă” – Nu comentez, ca nu vreau sa fiu rea… Mai ales ultima parte, cu toleranta 0 fata de frauda mi se pare de calibrul Fratilor Marx…

Reamintesc că este interzis accesul în sală cu telefone mobile sau alte astfel de instrumente. Tot pe palierul prevenţiei au fost transparentizate toate măsurile, astfel că organizaţii de părinţi şi reprezentanţi ai organizaţiilor nonguvernamentale care au fost acreditate de către inspectoratul şcolar judeţean vor putea să aibă acces la tot ceea ce ţine de supravegherea examenelor şi la procedurile de desfăşurare a bacalaureatului” – Ce imi place aici este amenintarea subtila catre profesori – daca nu sunteti cuminti, de-acum incolo nu va mai chemam sa supravegheati la BAC. Ii chemam pe parinti si pe ONG-isti, nu ca ar sti ei mai bine ca voi unde sa caute in carte… In ritmul in care mergem, cu eliminarea subtitrarilor la filme (care ne mai obliga sa mai si citim – macar atat!) si cu scumpirea in draci a cartilor fara poze (de unde analfabetii Romaniei au ajuns sa se uite la pozele din Click, Libertatea si mai stiu eu ce), probabil ca vom avea manuale audio si BAC-ul se va da in fata calculatorului…

Dar sa mergem mai departe, pentru ca…

„MECTS va institui, la fel ca anul trecut, o linie verde pentru semnalarea tuturor tentativelor şi cazurilor de potenţială fraudare”, a mai spus ministrul. – Ok, dom’le Ministru! Si vor suna copiii la linia verde cu telefoanele mobile cu care nu ar fi trebuit sa intre in clasa? Ca stim cu totii ca hotul neprins e negustor cinstit… 🙂

Si acum sa va povestesc o poveste reala, petrecuta prin decembrie 2009, daca nu ma inseala memoria. Aveam curs de „Teoria organizatiilor” cu Prof. Iosifescu. Era printre ultimele cursuri de la Masterul de Educatie a Adultilor al D-lui Profesor Soitu de la UAIC.

Prof. Iosifescu e un tip extraordinar, pe care il admir foarte mult. Nici lui nu ii place frauda, asa ca omul ne-a dat doua eseuri la alegere – unul pe cultura organizationala, unul pe structuri si organigrame. Si a zis: „nu copiati, ca o sa stiu!”

O mai patise si cu un an inainte, a patit-o si anul ala. Doi profesori, care erau intamplator sot si sotie, au facut lucrari identice. Motivatii puteau fi multe: „pai, lucram la aceeasi scoala!” – le-as fi dat 5 pentru asta. Ce au spus ei? Au spus ca nu au timp, pentru ca sunt in perioada tezelor acelora cu subiect unic si trebuie sa aiba grija sa nu copieze copiii… Hm!

Ce mai putem comenta? Va rog sa imi spuneti si mie, ca sincer, eu sunt depasita de situatie!

Melania

Update:

Scuzati-ma, va rog… Nu citisem comentariile – cred ca totusi se mai poate spune ceva:

  • Turbatu ieri, 21:26 La Colegiul Hasdeu din Buzau nu ne pasa de ministru, ca o sa mituim supraveghetorii. O sa dam cate 200 Ron la fiecare profesor supraveghetor de la fiecare proba. La cat sunt de disperati profesorii cred ca o sa fie bucurosi si daca le dam 50 de Ron, iar pt 200 Ron o sa ne pupe si miinile la plecare

Acesta este doar unul dintre comentariile postate – teribilism? prostie? Cred ca acum ii inteleg si pe cei doi profesori si cred ca inteleg de ce majoritatea profilor sunt disperati… Nu pot sa ii inteleg pe cei care se plang ca sunt profesori, pentru ca au si alte optiuni, nu ii inteleg pe profii care iau mita sau care te cheama la meditatii fara valoare adaugata, dar cred ca acum pricep de unde vin oamenii astia.

Recomand Ministeriului cu pricina sa initieze niste scoli militare ca lumea, pentru ca sincer, daca e sa iau doar comentariul postat aici, copiii astia au nevoie de cu totul si cu totul altceva – scoala „normala” e prea buna pentru ei.


4 Comments on “de-ale educatiei… bacalaureatul… (cu update)”

You can track this conversation through its atom feed.

  1. Codrin says:

    „Turbatu” pare a fi unul dintre acei cocalari cu care ne mandrim. Daca e atat de prost inca sa scrie pe net ca va da spaga, atunci ii doresc mult succes.
    Personal cred ca e vorba de prostie pur si simplu in cazul lui.

    Sincer, cred ca se va copia si in acest an la fel ca anul viitor. Masurile propuse de ei sunt doar de a pedepsi pe cei care au de gand. Daca ar fi „reformat” intr-adevar modalitatea de examen incat sa nu mai fie nevoie sa copii sau sa nu mai ai cum, atunci era bine.

    Apropo, inteleg de ce e nevoie de BAC, dar de ce e nevoie de BAC la admiterea la facultate. Eu, in locul ministrului educatiei, as incalca autonomia universitara (oricum a facut-o prin alte masuri) si as impune examenul de admitere. Ce fel de examen vor sa dea, e alegerea lor.Dar sa nu mai fie concurs de dosare.

  2. melania says:

    Codrin,

    Ce-are examenul de admitere cu stampila primariei?

    Universitatile sunt business-uri, iar accesul la educatie, ca drept universal, trebuie sa fie permis tuturor. 🙂

    Am citit odata vorbele lui Frank McCourt – profesor american de liceu tehnic de cea mai joasa speta: „noi nu ne iubim copiii, pentru ca nu le oferim cei mai buni profesori”…

    Cat de mult ne iubim noi, romanii, copiii?

    Calitatea invatamantului depinde, in primul rand, de oamenii care lucreaza in invatamant.

    Calitatea invatamantului depinde de implicarea parentala.

    Exista o cercetare care spune ca la nastere si in primii doi ani de viata, toti copiii au potential de geniu. La 5 ani, doar 70-80% mai au acest potential, iar la 7 ani, mai putin de 50% pot deveni genii… Ce se intampla pe parcurs? Educatia… institutionalizata…

    Daca urmam algoritmul asta, e normal ca la clasa a douashpea sa mai fie vreo 0,5% potentiali geniali… Nu?

    Melania

  3. Codrin says:

    Cred ca la noi procentajul scade mult mai brusc. Educatia romaneasca nu ofera posibilitatea realizarii unor activitati extracuriculare unde sa iti dezvolti gandirea si anumite abilitati (de ce nu mai functioneaza ca altadata Cluburile copiilor din fiecare oras/judet nu inteleg?!?).

    Dreptul la educatie este unul universal. De acord cu asta, dar totusi asta nu inseamna ca orice dobitoc trebuie sa aiba diploma de licenta sau chiar de doctor.
    Am avut studenti in an terminal de facultate care nu stiau sa adune si sa scada (la examen) care erau trecuti „din cauza sistemului”. Finantarea e facuta pe cap de student deci daca se pierd studenti se pierde finantarea. Orice prost (nu vorbesc dur deloc) poate termina acum facultatea). Trebuie doar sa fie admis.

    Exista invatamant obligatoriu, 10 clase. De acord sa ii sustinem pe toti in acest timp. Cei intr-adevar capabili sa demonstreze ca sunt in stare de mai mult.

    Nu toti pot fi economisti,ingineri, doctori, juristi etc.

  4. melania says:

    Codrin,

    Eu vad doua optiuni in ceea ce priveste discutia asta…

    Prima e sa ne enervam, sa ne creasca tensiunea – cel putin mie – si sa crapam inainte de vreme…

    A doua este sa ne enervam, sa ne dam seama de lucrurile pe care le putem face noi insine pentru a schimba situatia si sa mergem inainte.

    Nu sunt de acord cu tine – e o vorba: „de prost ce e, da in gropi. Dar de iesit, iese de destept.” Nu poti spune ca toti cei care au ajuns intr-o facultate sunt dobitoci. De multe ori, chiar si de cei mai lipsiti de speranta se mai prinde cate ceva.

    Educatia este o optiune foarte, foarte personala. Parerea mea e ca o educatie buna, in termenii si conditiile tale, iti asigura multa libertate. Important este sa alegi sa vrei sa fii liber, sa alegi sa fii creativ, sa incerci sa schimbi lumea cate un om pe rand. Greseala statelor, zic eu, este ca incearca sa schimbe totul pentru multi. Daca ai schimba cate putin, pentru putini, ai ajunge mai departe.

    Eu as incepe cu crearea de crese, dotate cu oameni de inalta calitate si cu echipamente si infrastructuri corespunzatoare.

    Melania

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>