Cred ca asta ar trebui sa spuna un castigator de POS CCE cand ajunge sa si implementeze proiectul finantat.

De ce spun asta?

Hai sa le luam incetul cu incetul, ca asa trebuie si sa identificam si principalele motive pentru care tara asta nu va absorbi in vecii vecilor, amin, fondurile structurale, pana nu se vor pune niste lucruri in ordine…

Achizitii si contracte

Este un lucru bine cunoscut ca daca o companie privata se apuca sa isi caute de cumparat echipamente se va duce pe la targurile de profil si, de obicei, dupa ceva privit si placut (si negociat), va bate palma cu careva.

De asemenea, este un lucru bine cunoscut ca pentru o companie privata „value for money” este un important criteriu cand se apuca sa faca o asemenea investitie.

Acu’ hai sa punem chestia asta in cadrul furnizat de onor GS, onor OUG 34/2006 si mai micul pui – Normele interne de achizitii. Cand primesti intrebari de genul: „Da’ invitatia de participare de ce o trimiti inaintea primirii ofertei?”, cred ca va puteti da seama si voi ca lucrurile nu stau prea bine.

Informare si publicitate

Intrebare: stiati ca se da anunt de presa dupa incheierea fiecarei etape majore? Nu? Nici eu, mai ales ca informarea si publicitatea, din cate tin eu minte, nu erau eligibile.

Si lista ar putea continua, dar mai am eu un picut de trebshoara, asa ca inchei aici.

A… va jur ca nici eu nu am omorat-o pe mama, e bine mersi, ma asteapta weekendul asta sa ajung acasa… Deci eu de ce merit sa trec prin chestiile astea?

A… da… sunt consultant…


4 Comments on “n-am omorat-o pe mama… :-)”

You can track this conversation through its atom feed.

  1. Emmy says:

    Stai asa ca nu-i asa.
    1. In primul rand, firmele mari nu cumpara asa cum ai spus tu, ci au proceduri de achizitie mai complicate (si adeseori mai lungi) decat OUG 34/2006 si departamente solide de purchasing. De ce? De indata de managerul nu mai coincide strict cu investitorul (cel care da banul), posibilitatea coruptiei si a sifonarii de bani apare (si se manifesta infloritor pe alocuri – dar despre asta nu se vorbeste decat in cazuri exceptionale, cand firma nu mai poata sa ascunda scandalul). Iar cand primesti o finantare publica, ai un caz tipic de separare intre manager si finantator.
    2. Hai sa fim seriosi, cadrul achizitiilor publice de la noi nu e realmente complicat – daca se poate descurca o primarie de comuna cu el, ar trebui sa se poata descurca si firmele. Devine complicat cand ti-ai cumparat deja echipamentul inainte de oa organiza procedura de achizitie publica (si alte situatii similare).
    3. Cine n-are chef de citit, sa-si ia consultant (dar unul care citeste).
    4. Anuntul in ziar dupa fiecare etapa – cred ca scrie in contractul de finantare. Cred ca am vazut povestea asta inca de anul trecut… Eventual, se paote discuta ce este aceea o etapa majora.
    5. In EU-15, ERDF de obicei nu finanteaza direct firme. Asta e o mostenire Phare…si foarte specifica Romaniei. In Polonia finantarea directa pt IMM nu a existat niciodata, iar Bulgaria a existat, dar nu a functionat 🙂

  2. melaniacoman says:

    Emmy… cum iti ziceam: n-am omorat pe nimeni…
    GS2008 nu zice nimic despre I&P si nici contractul. Chestia asta e noua… Ar trebui vazuta legislatia aplicabila.
    In cadrul AP la noi nu e complicat, ca tu esti expert in achizitii publice (trebe sa iti reamintesc eu asta?)
    Iar cat despre cum si in ce fel se fac trebile la noi, adu-ti aminte de prietenii nostri – aia pentru care am scris pe POS CCE 2008… 🙂
    PLEEEEAAAAASEEEEE! Chiar nu am chef sa intru in astfel de discutii cu tine, ca stii prea bine ca nu ai fost si nu vei fi niciodata in papucii celor care fac implementare de investitii pentru IMM-uri pe POS CCE pentru ca te irita!!!

  3. Emmy says:

    ????
    Cu siguranta nu de-asta nu fac eu implementare POS CCE pt IMM-uri. Motivul e mult mai simplu: nu mi-a cerut nimeni! Bun, daca Beneficiarul prefera sa cumpere studenti (et ejusdem farina) pe post de consultanti, macar sa nu se planga.
    Nu ziceam de GS 2008 ci de CONTRACT. Cel semnat.
    Cat despre cat de greu e, cine-i specialist etc, eu cand ma enervez si vreau sa comit o aroganta, afirm ca am o singura calitate profesionala (dar reala): SUNT ALFABETIZATA!

  4. Emmy says:

    & btw, iti explic face-to-face care-i problema de fapt. Dupa Albania.

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>