Cand am inceput sa studiez partea asta de educatie a adultilor, am avut mai multe „interventii” din partea unor binevoitori, care m-au intrebat, mai mult sau mai putin ironic: „Da’ ce, draga, adultii se mai educa?”

Aseara l-am intrebat pe unul dintre colaboratorii mei, cu care fac niste cursuri de engleza cum invata… Si el mi-a zis foarte senin: „Eu invat facand…”

Lasand la o parte mica injuratura pe care i-am zis-o in gand, mi s-a parut o chestie de foarte mult bun simt – asa invat si eu, doar ca la mine se retine mai repede ceea ce aud si ceea ce vad… pot invata cantece intregi intr-o zi, dar nu pot sa invat o definitie seaca nici daca ma tai… Cel mai usor imi era, pe unul dintre proiectele mele, sa imi faca al meu coordonator o schema…

E important sa stii cum inveti, este important sa stii de ce inveti si e important sa vrei sa inveti… Ca adult, tu stabilesti cand inveti, cum inveti, de ce inveti, cu cine / de la cine inveti…


6 Comments on “educatia adultilor…”

You can track this conversation through its atom feed.

  1. etienneignat says:

    Diferenta dintre scoala si viata: In scoala inveti o lectie dupa care dai un test, iar in viata dai un test dupa care inveti o lectie.
    ti se pare apropiat acest mod de invatare pentru adulti?

  2. Perparim Demi says:

    Educarea si autoeducarea sunt procese continuu. Vrand ne vrand invet, de la scoala, de la viata etc. In momentul cind te opresti, incepe procesul de atrofiere mentala. Copii sunt obligati sa invete, adultii au nevoie de invatare. Omul in mod normal trebuie sa se dezvolta si sa tine pasul cu societatea, altfel ‘trage pe dreapta’. Cei constienti de nevoia in crestere de cunoastere fie pe plan profesional sau personal, investesc timp si bani in acest proces.

  3. Leandru says:

    Educatia este normal sa fie continua. Te tine in forma intelectuala asa cum exercitiul fizic te tine intr-o forma fizica adecvata. Adultii au un mod critic de asimilare in comparatie cu copii. Incerca sa asimileze intelegand, deoarece asa le functioneaza mecanismele intelectuale. Needucarea permanenta duce la atrofierea capacitatilor proprii intelectuale si marginalizarea de grupurile de care apartin. Dureros este faptul ca aceasta este perceputa numai de cei din jur. Tie ti se pare ca esti neschimbat si nu intelegi ce au ceilalti cu tine. 🙂

  4. cairo says:

    Melania, mi-ai starnit o rara nedumerire si as vrea sa detaliem.

    O intrebare : lucrezi in Iasi sau in Bucuresti si care ar fi datele tale de contact ?
    Acum bag seama ca au fost doua.:)

  5. Irina (Stefle) Colceru says:

    Draga Melania bravo tie.
    Cu drag

  6. Clarra says:

    Daca ajungi sa spui ca adultii nu mai invata, e cam trista treaba… o viata intreaga invatam, sau macar asa ar trebui. Niciodata nu le vei sti pe toate.

    Am facut si noi la munca o intreaga teorie cu particularitatile invatarii la adulti (ca facem cursuri e-learning si pentru adulti), dar din toate astea am inteles ca un lucru e de baza: daca adultul nu vrea sa invete, n-ai cum sa-i bagi tu informatie in creier cu de-a sila.

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>