In primul rand, va sunt tuturor recunoscatoare pentru comentariile de pe blog – ma bucura sa vad ca ma „cititi” si ca apelati la putinele mele cunostinte, pe care sunt mai mult decat dispusa sa vi le pun la dispozitie.
Dar, am spus si o repet – nu sunt un expert in domeniul acesta… Si nici nu prea ma omor dupa ACB. Am invatat sa fac ceva care seamana unei analize cost-beneficiu adevarate, asa cum am vazut numai pe internet, pe la americani, pentru ca trebuia.
O sa va dau niste sfaturi, pe care mi-am promis ca nu le voi da decat in caz de maxima urgenta (a venit momentul!):
– nu incercati sa gasiti o reteta pentru ACB – NU EXISTA!!! V-o spun din experienta, m-am dat cu capul de pereti si am cautat prin sute de website-uri romanesti, europene si americane, si n-am gasit.
– aveti incredere in voi si in Client – discutati cu Clientul – proiectul e mai mult al lui decat al vostru – daca el nu stie ce naiba nu merge si trebuie imbunatatit in ograda proprie, atunci nu prea are de ce sa faca proiectul, nu? Veti fi surprinsi placut ce pot face oamenii odata inteles ce vreti de la ei.
– oricine poate scrie o ACB – retineti ca tot ce aveti de facut este sa identificati bubele, sa gasiti avantajele variantei propuse, sa gasiti costurile asociate ei, de pe toate nivelele – institutional, cetateni, economie nationala, univers si sa le puneti in balanta, iar aceasta sa incline net spre beneficii.
– cititi si informati-va in permanenta – apar tot timpul pe net informatii noi, e pacat sa nu le folositi. Mergeti pe forumuri de discutii, catati oameni dispusi sa va dea materiale, faceti ceva…
Acestea fiind spune, vorba prietenei mele: Financiar-analizati fericiti!
Cu drag,
Melania
21 Comments on “De ce atata nebunie pentru Analiza Cost Beneficiu?”
You can track this conversation through its atom feed.
George says:
Ma indoiesc de aceste afirmatii. Foarte putin pot elabora o ACB care sa reflecte o realitate si nu poezie. Ca exemplu orice poate da un raspuns la intrebarea la ce rata se actualizeaza veniturile si costurile economice? Foarte putin, evident ca poti pune din burta 5%, 9% sau 11%. Oricare din valorile acestea conduc la rezultate care pot „minti” cu privire la beneficiul economic si soical al proiectului. Deci dai bani unui proiect care a fost prezentat foarte bun insa el este prost. Asta e rezultatul ca oricine poate scrie. Si asta e un exemplu minor, mai pe intelesul unora
George
Posted on 22 ianuarie 2009 la 12:38 pm.
melaniacoman says:
Draga George,
Esti extraordinar! Si imi place ca ma combati!
Dar nu uita sa dai si feedback pe care il putem utiliza cu totii…
E foarte bine ca vii si critici – eu sincer sunt satula pana peste cap de ACB. Si chiar cred ca oricine poate scrie o ACB ca lumea – in domeniul in care e expert sau in care se documenteaza.
Ti-as fi foarte recunoscatoare daca ne-ai ajuta mai mult. Cred ca avem nevoie de tine si de informatiile pe care ni le poti da.
Melania
PS: Eu incercam sa actualizez la rata inflatiei, dar cu ce se intampla acum la noi, nu’s ce naiba sa mai iau ca referinta.
Posted on 22 ianuarie 2009 la 1:08 pm.
George says:
Multumesc pentru acceptarea atitudinii mele….de critic… In ce sens legat de feedback?
Posted on 22 ianuarie 2009 la 1:47 pm.
melaniacoman says:
In sensul: „Melania, mi se pare genial ca te-ai gandit sa iei ca rata de actualizare rata inflatiei!”
Sau dimpotriva…
You know?
Posted on 22 ianuarie 2009 la 3:29 pm.
George says:
Uite un feedback…
Trebuie sa intelegi ce reprezinta rata de actualizare inainte de a spune cat e…. UE spune ca reprezinta costul de oportunitate, adica cel mai bun castig pe care l-ai obtine daca te-ai duce in alta parte… asa ca intrebarea urmatoarea e pentru cine trebuie considerat acest cost de oportunitate… pentru investie in sine, pentru finantator, pentru investitor … iar raspunsul e …avem mai multe rate de actualizare… pentru investitie, pentru finantator, pentru investitor. Un exemplu.. nici un investitor nu va folosi ca rata de actualizare – cost de oportunitate rata inflatiei deoarece vrea sa castige ceva nu sa ramane la acelasi nivel, in plus investia impune un risc iar acesta trebuie sa se regaseasca in costul de oportunitate…
Pe de alta parte vorbim de prognoze de costuri si venituri estimate in termeni reali sau de in termeni nominali care incorporeaza inflatia…
Pentru valori nominale avem o rata de actualizare/cost de oportunitate iar pentru valori nominale alta…
Si uite asa complica economistii lucrurile….dar daca nu abordezi aceste aspecte, devii simplist si evident.. nu judeci si nu prezinti corect proiectul
Posted on 22 ianuarie 2009 la 5:48 pm.
melaniacoman says:
Ei, vezi ca poti…
Posted on 22 ianuarie 2009 la 9:35 pm.
Octavian says:
Melania,
Am vazut ca ai scris „Am invatat sa fac ceva care seamana unei analize cost-beneficiu adevarate, asa cum am vazut numai pe internet,”. Imi poti spune sau imi poti trimite ACB-urile gasite de tine??? Ma pregatesc de dizertatie si nu gasesc nicio ACB extraordinara.
Multumesc
Posted on 22 februarie 2010 la 2:33 pm.
Emmy says:
@ Draga Octavian,
O ACB nu poate fi mai extraordinara decat proiectul la care se refera. Nu cred ca e in primul rand o problema de metodologie (si nici nu ar trebui sa fie, altfel nu nu ne-am mai intelege om cu persoana – nu am mai putea compara proiectele, deci s-ar pierde chiar justificarea utilizarii / inventarii ACB), ci problema de intelegere profunda a proiectului si a universului sau.
Chiar ma intristeaza faptul ca suntem nevoiti sa vorbim (intr-un cerc nu foarte restrans) de tehnicalitati. Acestea ar trebui sa le primim mura-n gura, de la INSSE.
Meeeeeeeeeeeeeeeeeel? Tu ce zici?
Posted on 23 februarie 2010 la 12:21 am.
melaniacoman says:
@ Octavian
Materialele sunt plecate de la mine. Sper sa iti fie utile.
@ Emmy
O ACB nu poate si nu cred ca va fi vreodata, mai buna decat proiectul la care se refera. Aici punem punct.
Metodologic vorbind, cate bordeie, atatea obiceie, zice un proverb romanesc.
Nu avem acea metodologie coerenta si unitara pentru proiectele de investitii. Nu avem niste indicatori pe care sa ii consideram musai, pentru ca INSSE sa ni-i serveasca, eventual cu nitica frisca… Nu avem toate astea pentru ca, pana acum, daca citesti grila de evaluare pe unde trebuie, ACB trebuie sa existe. Si atat.
Si trebuie sa existe si la e-guvernare, unde stiu eu sa fac ACB, si la proiecte de energie, si la industriale si in toate directiile. De fapt, ACB-ul asta incepe sa ma cam irite.
De asemenea, e o mica-mare diferenta – zic eu, ca proasta – intre un ACB la ceea ce se cheama investitii mari in intreprinderi mici si mijlocii (POS CCE, Axa 1) si la reabilitari de centre sociale si / sau scoli, care sunt institutii publice sau de utilitate publica si unde nu putem cuantifica niste venituri din proiect, asa cum le cuantificam la IMM (Adica scot atatea produse ori atata pret unitar ori atata cota de piata si imi iese ceva).
De-asta cred ca un finantist de IMM-uri n-o sa priceapa niciodata, nici in ruptul capului, ce pana mea e cu ACB-ul la autoritati publice.
De asemenea, acolo unde trebuie facuta ACB – adica la politici sociale si educationale, politici de sanatate si asa mai incolo – si unde igiena imi zice ca trebuie luate perioade mult mai mari de timp, ca sa nu zic niste indicatori de doamne-ajuta… NU SE FACE.
Vorbim de pensii… A facut cineva o ACB sa vada cum se va modifica starea X daca se implementeaza politica Y? I don’t think so.
M
Posted on 23 februarie 2010 la 2:32 am.
Emmy says:
@ Mel
„ACB trebuie sa existe. Si atat.”: da, asta e problema.
„Acolo unde trebuie facuta ACB – adica la politici sociale si educationale, politici de sanatate si asa mai incolo […]”: de fapt se numeste studiu de impact, se face sau nu se face, iar daca se face, se ignora. Pt ca electoratul roman nu-l pocneste pe cel care se duce in fata lui cu politici, dar fara studiu de impat. (Mai, ce s[un eu aici????? Se duce in fata electoratului? Cine???)
„A facut cineva o ACB sa vada cum se va modifica starea X daca se implementeaza politica Y?”: In UK se face. Si eu dupa modelul acesta am invatat politici publice (asta explica de ce nu fac eu politici publice).
Cam asta ar fi.
MB
Posted on 23 februarie 2010 la 6:53 am.
Cristina says:
Buna,
Ma numesc Cristina si mai nou am ca sarcina de serviciu sa fac o analiza cost benefiu.Sincer nu am mai facut asta pana acum si imi pare imposibil sa calculez VAN-ul si RIR-ul. Am inteles ca exista fisiere excel care sunt usor de folosit.Daca aveti asa ceva si vreti sa ma ajutati v-asi fi recunoscatoare.
Multumesc mult!
Posted on 7 iunie 2010 la 1:24 pm.
Maximus says:
Noi folosim in ACB tehnici preluate din abordarile analitice ale ministerelor care gestioneaza fondurile. Astfel ne aliniem celui mai inalt grad de acuratete si intelepciune care guverneaza managementul implementarii.
Cand vorbim despre impactul socio-economic urmarim nu doar indicatorii si obiectivele programului (care nu sunt relevante pentru realitatea romaneasca), integram in analiza indicatori de performanta nationali(ex: someri pentru anul viitor, scaderea salariilor de la un an la altul si cresterea lor in 30 de ani ..etc). Poate sa para ciudat.. poate chiar sinistru.. dar ce evaluator platit de guvern ar putea sa nu accepte aceste puncte de plecare?
Posted on 5 august 2010 la 6:07 pm.
vanyra2000 says:
Salut,
Uite eu am de facut(pt prima data)o analiza cost beneficiu pt un bloc ANL .Nimic grav, am devizele stiu exact cum trebuie povestit acolo ca sa iasa cum trebuie (adica standardele ca sa pot sa incadrez eficient investitia in ceva super oportun).Singura mea problema este ca nu stiu -spre rusinea mea-sa calculez cativa paramerii Ai facut asa ceva vreodata ? poti sa ajuti un incepator?merci mult
Posted on 25 iunie 2011 la 4:42 pm.
vanyra2000 says:
Am reusit sa citesc mai multe de pe blog si …ce sa zic …felicitari pt tot.Pentru ambitie pt puterea de vedea lucrurile in forma „big things” si pt ca iti doresti sa fii meseriasa pe domeniul tau .Tara asta chiar are nev de perspective .BRAVOOO
Posted on 25 iunie 2011 la 5:24 pm.
andrei popescu says:
buna ziua
sunt student la ase in anul 3 si am o problema urgenta!! Am de facut o lucrare de licenta pe tema ACB si nu gasesc nimic care sa ma ajute concret..numai informatii care se bat cap in cap. Daca cineva de aici ma poate ajuta cu o lucrare i-as fi foarte recunoscator. Nr de telefon – 0756750390
Posted on 26 iunie 2011 la 8:24 pm.
melaniacoman says:
@ Andrei Popescu
Iti recomand site-ul ministerului de finante, acolo vei gasi tot ce iti trebuie, inclusiv Ghidul ACB si Documentul de lucru 4.
In ceea ce priveste cu ce te putem ajuta noi, cei de aici… Cu materiale, probabil. Cu sfaturi, cu siguranta. Cu lucrari? Ma indoiesc.
Multa bafta! Melania
Posted on 27 iunie 2011 la 7:09 am.
Maria Mustata says:
Buna dimineata, Melania!
Numele meu este Maria Mustata si te contactez in legatura cu aceste „minunate” analize cost-beneficiu. Eu am ales sa scriu lucrarea de dizertatie pe aceasta tema si nu stiam la ce m-am inhamat. Vreau, prin urmare, sa te rog sa imi trimiti si mie analizele realizate de tine. O sa le folosesc ca material de studiu in limitele scrierii academice, te asigur. Iti multumesc in avans!
Posted on 30 mai 2012 la 12:36 am.
melaniacoman says:
Maria,
Asa cum i-am raspuns si colegului Adrian anul trecut, cu drag la intrebarile punctuale.
Trimit mail personal sa aflu care sunt acestea.
ACB-urile mele nu imi apartin numai mie, dupa cum cred ca ai inteles.
Melania
Posted on 30 mai 2012 la 5:35 am.
Claudiu Stanila says:
Buna Melania!
Ma numesc Claudiu Stanila si lucrez in proiectare.
Ma lovesc si eu destul de des de Analiza cost beneficiu si din pacate nu prea stiu sa o fac. M-ai putea ajuta cu acele faimoase excel-uri despre care am tot auzit vorbindu-se?
Multumesc!
Posted on 14 august 2012 la 11:05 am.
Simona Stolojan says:
Cu acceasi problema ma confrunt si eu ( ca si Claudiu). Ma poti ajuta si pe mine cu excel-ul pentru ACB. Multumesc anticipat.
Posted on 18 septembrie 2012 la 12:53 pm.
Victor says:
Buna ziua,
Imi cer scuze de deranj, nu stiu daca mai este de actualitate informatia. Va rog daca se poate sa imi trimite-ti si mie exemplele in excell pentru ACB.
Multumesc anticipat
Posted on 6 noiembrie 2015 la 1:44 pm.