Neatza, tuturor!

Ieri m-am dus sa ma joc cu ala micu’ si am dat de un televizor. Si de stiri. Pe toate canalele se discuta situatia dezastruoasa de la Bac.

Ma uitam cu sila la niste copii foarte tupeisti care ziceau ca n-au putut copia, din cauza camerelor de luat vederi. Am scris despre ele aici, luand in bascalie masura asta si gandindu-ma ca, la fel ca toate lucrurile in Romania, chiar si camerele de luat vederi pot fi „pacalite”. Nu ma apuc sa tin o disertatie aici, dar e posibil.

Ma uitam, deci, la aceste emisiuni de stiri si mai aveam un pic pana sa imi explodeze ficatul de nervi. Ori don’soarele de la tembeliziuni i-au cautat fix pe acei tineri care pleaca la Paris boi si se intorc vaci, ori chiar asta este situatia intelectuala si de maturitate a Romaniei.

Se vede diferenta intre cei care se duc la scoala ca la serviciu (ca ala e serviciul lor) si aceia care se duc la scoala cu intentia de a invata ceva si care se duc apoi acasa si mai si citesc / invata / scriu / isi fac temele.

Am observat ca multi dintre jurnalistii care au scris despre Bac si despre situatia tragica a promovabilitatii de anul asta au tinut sa ii mentioneze pe acei dascali care nu te lasa sa copiezi si pe acei elevi care invata – fara indoiala, din ce in ce mai putini.

Si am observat ca majoritatea celor care cauta vinovati – adica profii, parintii si copiii – considera ca Dl. Ministru este diavolul in persoana, care a avut indrazneala si tupeul sa nu ii lase pe copii sa stea relaxati in timpul examenului.

Deci… Bacu’ de anul asta este un esec major pentru ca:

– ministrii de pana acum au intors sistemul cu susul in jos

– Funeriu este un nenorocit care pune camere de luat vederi in clase si aduce nazisti ca supraveghetori

– subiectele au fost prea grele

Bacul de anul asta NU este un ESEC RASUNATOR pentru ca:

– jumatate dintre copiii intervievati aveau priviri tampe si radeau (era socul!) ca n-au luat bacul

– o parte dintre copiii intervievati (si o parte egala dintre parinti) spun ca „A scris mult, doamna!” – mult, in umila mea parere, nu inseamna si bun

– diferenta intre copiii care au luat examenul si cei care nu au luat se putea vedea in postura, atitudine si privire. Sa explic: drepti, pozitivi si cu priviri inteligente…

– nu s-a invatat

– nu s-a predat ca lumea

Observ cu tristete doua lucruri:

– responsabilitatea pentru orice lucru care ni se intampla este a altcuiva. Nu zic, doamne fereste, sa se duca acum copiii aia care nu au luat bacalaureatul si sa isi taie venele, dar macar sa stea si sa se gandeasca o zi, doua, la ceea ce ar fi putut face altfel ca sa poata trece probele de la BAC. Sa isi puna problema: „Unde am gresit eu? Care sunt optiunile mele acum?”

– atitudinea noastra, ca popor, este 0 barat. Ne plangem ca am dat bani pe meditatii, dar cati parinti se duc si le verifica temele copiilor lor? Cati parinti merg la scoala sa se intereseze cum performeaza Gulita? Iar cand bietul Gulita nu ia bacu’, este vina profesorilor, a ministrului si a tarii asteia de doi lei jumate… Nu a mea, ca parinte, si nu a lui…

Lansez o provocare – eu n-am stiut sa fac problema asta initial si mi-a luat ceva timp sa imi dau seama care e solutia.

Se da sirul de numere: 523, 734, 853, 642, 725, 936, 423, 330, 606. Unul dintre aceste numere este un intrus. Care este numarul si care este regula?

Ca sa pricepeti, e o problema data la un concurs de matematica la clasa I. Am incercat orice, numai sa ma ridic la nivelul clasei I nu…

Melania


13 Comments on “examenul de maturitate”

You can track this conversation through its atom feed.

  1. marius says:

    423

  2. melania says:

    Stii cat m-am gandit eu? Mai aveam un pic si incepeam sa fac integrale… 🙂

    Melania

  3. Mihaila Raul says:

    Eu cred ca e 606. regula este ca fiecare numar sa aiba 2 sau 3 in el.
    Legat de Bac, avem o sumedenie de masteranzi in diverse domenii, in general juridic, psihologie, sociologie, facuti pe la Universitati gen Petre Andrei, Spiru Haret si alte panarame. Astia nu stiu sa rezolve nici macar o ecuatie de gradul 1. Lipsesc insa niste instalatori adevarati, sudori, etc. Nu mi se pare normal ca tot „boborul” sa iaba bacul si sa faca apoi facultate doar pentru ca veniturile profesorilor universitari sa fie mai mari. Daca la stat nu ar fi locuri cu taxa, poate ca impostura s-ar mai reduce. S-ar desparti apele, pe de o parte cei care au facut facultate cu examene date si alaturi cei cu bani. Nu e normal nici ca admiterea sa se faca pe baza de dosar si note in scoala. Adica esti la mana profesorului, dai bani, iei note mari si esti admis. Eu vad concurs la cls. 8, 10 si admitere la facultate.
    Eu am terminat liceu de matematica in 1985 si facultate tehnica in 1991. La facultate mai invatam si in timpul anului, nu numai in sesiune. La munca sunt disciplinat si riguros. Si cu ce m-am ales? Cred ca rad neispravitii de mine de la bordul masinilor lor mari cu cilindree ultra. S-a intors scara valorilor cu fundul in sus.Din pacate.

  4. melaniacoman says:

    E 423.

    Mai las un pic exercitiul pana cand mai vin si alte raspunsuri.

    Ma bucur ca Marius nu a argumentat. Explicatia e foarte simpla, dar va mai las un pic sa fierbeti. Mie mi-a explicat colega mea, mamica de copil de clasa I. 🙂

  5. Cetateanul Popescu says:

    Mellody,

    1. Problema: poate fi 423 (intr-o ipoteza) sau 606 (in alta). Dupa obiceiul acestui tip de probleme e 423, dar nu obligatoriu 😀

    2. Bac-ul: exista nuante importante, peste care eu nu trec. Funeriu a tinut sa ne arate ca avem un sistem educational impotent si cangrenat. A reusit; asa e realitatea cruda. Dar eu unul accept astfel de demonstratii (toata tevatura asta eu o iau drept un gest demonstrativ al lui) doar de la oameni care reprezinta ceva. Funeriu in sine ca ministru e nul si ca om e un jeg. Exista inca notiunea de „autoritate morala” – viermele asta nu are asa ceva nici la birtul din Vascautii din Deal.

    Da, educatia e la pamant, pusa acolo de 20 de ani de „reforme” neterminate. Dar asta (masuratorul de viteze ale mainii prezidentiale) e ultimul care poate vorbi – ai lui sunt cei au pus piatra de mormant la capataiul scolii.

  6. melania says:

    In cazul asta, pare a fi mai mult 423 decat 606. Consecventa regulii sirului comparativ cu imprevizibilitatea statistica…

    Parerea mea despre Funeriu este mai elocvent redata intr-o postare mai veche, pe tema legii nationale si a portofoliilor, unde am avut norocul de a nu fi data in judecata pentru calomnie tocmai datorita faptului ca nu am fost nici atat de dura pe cat au fost altii, iar Constitutia imi da dreptul la libera exprimare.

    Cetatene, pariul cu educatia este simplu. Educatia e o chestie foarte intima. Cand fiecare dintre noi o sa inteleaga asta, pariul va fi castigat. Oricum, nu ma apuc eu sa scriu o carte despre cum ar trebui facuta educatia copiilor nostri.
    Vreau sa spun doar ca nu ii prea iubim – alegerile noastre ca popor in ultimii 20 de ani arata acest lucru intr-un mod prea elocvent: nu ii supraveghem, nu ii hranim cu dragoste de invatatura, nu ii tratam cu respect nici pe ei si nici pe dascalii lor si nu tratam ca pe niste viitori adulti. De ce s-ar respecta singuri?

    Azi cineva mi-a spus ca probabil ca am un caracter puternic. Asa este. Si am si niste parinti care m-au iubit si au vrut tot ce e mai bun pentru mine. De-aia m-au trimis la scoala, mi-au respectat alegerile si m-au tratat mereu ca pe un adult, chiar si atunci cand am fost un copil rasfatat, gata sa se tavaleasca pe jos. Nu sunt mandra de asta, dar am fost cat pe-aci… Aveam 28 de ani. Cata maturitate!!! LOL

    Apreciez gandurile voastre, sunt intotdeauna recunoscatoare pentru ele. Si va multumesc tie si domnului Raul pentru solutia cu 606. Nici la aia nu ma gandisem, la naiba!!!

    Multumesc frumos!

    Melania

  7. Mihaila Raul says:

    O fi Funeriu tampit, dar a aratat un adevar care a deranjat. Ce rost are sa ne furam caciula? Asta e nivelul. Numai de pe baze reale se poate construi ceva. Dar ce parere aveti de Ponta care i-a cerut demisia pentru rezultate slabe la BAC? Asta mi se pare imbecilitate maxima. Din pacate, astia ne conduc.
    PS: care e logica pentru care 423 difera in sir? Explicati ca pentru un copil de clasa I, care nu stie de siruri. Am avut o problema la clasa a VI-a, un parinte m-a rugat sa rezolv suma unui sir de numere, fara a utiliza formula si sa explic pe intelesul copilului. Am adunat capetele opuse si apoi urmatoarele, etc. Am obtinut n sume egale si apoi suma totala. Trebuie explicat pentru nivel. La mine un indiciu a fost ca e clasa 1, adica copilul stie numerele si le deosebeste.

  8. melaniacoman says:

    Sirul este alcatuit din numere a caror prima cifra este suma ultimelor doua. 423 este intrusul pentru ca 4 este diferit de 2+3.

    Cum spuneam, mie nu mi-a iesit si m-am dus cu jalba la colega mea sa imi explice despre ce e vorba.

    As vrea sa am si eu emisfera stanga functionala macar o zi!

    Melania

  9. Clarra says:

    423 clar – mi-am dat seama in 20 secunde 🙂

    e singurul la care prima cifra nu este egala cu suma urmatoarelor doua cifre 🙂

  10. melania says:

    Ufff! Pot sa imprumut si eu emisferele voastre stangi? E super nashpa sa mergi tot timpul cu capul aplecat spre dreapta…

    Thanks! Melania

  11. Mihaila Raul says:

    Multumesc pentru explicatie. E foarte clar. E problema de atentie.

  12. Clarra says:

    @Melania – uite ca uneori nu-i rau sa fiu calculatorista 😛

  13. Gina says:

    Sunt profesor pentru inv. primar si lucrez multe asemenea exercitii de atentie cu elevii de la clasa, chiar din clasa I. Elevilor le plac, chiar mai doresc, trebuie doar sa le deschizi pofta.
    Referitor la subiectele de BAC, a intrat cine a meritat. Nu se mai invata, iar actuala generatie, sprijinita de parinti, vrea totul fara transpiratie. Acesta e adevarul.

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>