pe care le promovam despre noi insine…

„It’s not my job!” – Nu e treaba mea…

De cate ori ati auzit chestia asta in ultimele 2 saptamani? Hai sa zicem o luna… sa avem de unde sa alegem… Poate unele dintre aceste declaratii erau in gluma. 🙂

Scriitoarea blogului astuia – http://blogs.techrepublic.com.com/career/?p=2260&tag=nl.e101 – desi se ocupa de IT, e destul de ok… pentru o hasherista… Mie mi-au placut in mod deosebit si comentariile si de-aia vreau sa si scriu despre aceste profetii ale noastre care se indeplinesc… Dar cu ce pret?

Eu am auzit sintagma asta de cateva ori bune in ultima luna… Reactia mea este una de respingere totala a acestei propozitii – ok, poate ca nu e treaba mea, dar cineva trebuie sa o faca. De ce nu eu? Ce? Imi cade ceva?

„It’s not your job!” – Nu e treaba ta

Asta am auzit-o si mai recent… Depinde de context – uneori e bine si frumos, alteori e clar un semn de lipsa de autoritate si responsabilitate. Deseori irosite pe altii, care nu le merita si nici nu „stie” sa le foloseasca…

Cand auzi „nu e treaba ta!”, prima senzatie e sa il iei la pumni pe cel care ti-o zice… Dupa aia te iau nervii pe propria si ilustra-ti persoana, dupa care incepi sa te obisnuiesti cu ideea… Eu am ramas la stadiul numarul 1.

Pe vremuri, cand la job aveam assistant manager, mi se spunea:  „Nu mai xeroxa tu, da-i lui X! E treaba ei!”

„Zau? Da’ ce? Mie imi cade ceva daca fac o copie?”

Dupa ce fata respectiva a plecat, raspunsul la usa, facutul cafelelor (fiti atenti, sunt draguta acum… Daca ma ofer sa va fac cafea, fugiti repede!), facutul ceaiului traditional si verde (impreuna), xeroxatul si toate celelalte s-au impartit la cei ramasi. Un best practice spune sa nu faci nimic din  ce facea ultimul om care a plecat, pentru ca ii iei automat locul si vei fi urmatorul care pleaca sau va fi concediat, in caz de necazuri in paradis… pardon! in firma…

Nu sunt de acord – poate ca nu stiu eu sa fac decat cafea care iti da automat atac de cord, dar stiu sa fac altele si mai vesele… Asa ca am un avantaj comparativ puternic – sau mai multe.

„I have never done this before!” – N-am mai facut asta niciodata

Si?

Nu, pe bune… Si daca nu ai mai facut o copie xerox niciodata, un scan, nu ai mai pus niciodata o capsa in capsator… Ce astepti? Sa se copieze singur documentul? Sa se scaneze singur? Sa se puna singure capsele in capsator?

Sau sa vina assistant managerul sa faca asta?

Dintre toate, asta ma enerveaza cel mai tare…

Melania

PS: De ce tema asta? Si care-s profetiile?

Tema asta – pentru ca e desteapta… si mishto…

Profetiile: eu n-o sa fiu niciodata mai mult, pentru ca, in definitiv, nu vreau… imi place inflexibilitatea si lipsa de responsabilitate… si prefer mediocritatea…


6 Comments on “despre profetii…”

You can track this conversation through its atom feed.

  1. Maximus says:

    Munca se divide. Americanii stiu asta si un englez in 1789 explica legatura intre productivitate si diviziunea muncii. Sunt cativa care se limiteaza la concepte de baza in management (in general atunci cand esti obosit sau stresat esti tentat sa faci astfel de lucruri), si asta e unul dintre ele.
    profetia fiintei este : If a promotion is what you’re seeking, those two traits are not ones you want to perpetuate.

  2. Emmy says:

    Duh? Ce-ti veni, fato?
    (nu…nu raspunde; I know; da’ tot nu pricep)

  3. melania says:

    @ Maximus

    De ce vor oamenii sa promoveze?

    Stiu povestea cu piramida nevoilor, dar mai stiu si ca self-esteem-ul unui om este dat de muuuulte alte lucruri…

    Ma rog, desi nu vreau sa fiu promovata, pentru mine flexibilitatea si responsabilitatea sunt importante. Asta poate sa profeteasca si ca imi doresc pur si simplu sa nu fiu ca ceilalti.

    Melania

  4. Maximus says:

    ce sa zic..pentru tine diversitatea este mai importanta decat siguranta

  5. melaniacoman says:

    @ Maximus

    Eu nu cred ca toti oamenii au fost facuti sa fie la fel. Mie mi se pare ca fiecare dintre noi are o farama de ceva, care ne face sa fim altfel.
    Ce inseamna „siguranta”?
    Ca stiu ca ma voi duce la jobul meu sigur si cald de la 7:00 la 15:00 si nu voi avea mare lucru de facut si oricum nu sunt eu responsabila, asa ca orice as face, oricum nu conteaza? Ca munca mea nu schimba absolut nimic in lume? Ca daca eu ma trezesc sau nu sa ma duc la treaba, oricum viata merge inainte? Ca toti colegii mei sunt ca si mine – niste mici robotei? Ca nu trebuie sa gandesc?
    Diversitatea, oricum ar fi ea – fie la nivel de continut al jobului, la tipurile de oameni pe care ii intalnesti, la situatiile cu care te confrunti, nu poate decat sa iti furnizeze mai multe contexte de invatare si experimentare… Deci, da… daca o iei asa, diversitatea este mai importanta decat siguranta.

    Iar cel care pricepe asta, pricepe si ca va avea intotdeauna un job, oricat de nashpa ar fi situatia economica in care traieste.

    Melania

  6. melaniacoman says:

    Un prieten de-al meu spunea: „I can live with mediocrity – it doesn’t pose too many challenges.”

    Din fericire, el numai mediocru nu era. Si tot din fericire, am apucat sa il cunosc putin, pana ce s-a dus. Si de la el mi-au ramas cateva lucruri minunat spuse, pe care le repet si eu lumii din cand in cand.

    Chestia e ca nu stiu daca lumea vrea sa stie ce inseamna lucrurile astea, si ma bucur sincer cand nimeni nu pricepe despre ce dracu’ vorbesc eu acolo.

    Melania

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>