Azi am primit un task, pe care mi-l asum cu mare placere. 🙂
Trebuia sa particip la o conferinta privind eficienta energetica (aveti agenda acilea BAS Romania), la care nu am putut sta din cauze de probleme personale serioase cu un studiu pe care trebuie sa il termin saptamana asta. Da’ asta nu ne intereseaza, nu-i asa?

Anyway, vreau sa va zic una-doua despre eficienta energetica, asa cum le-am inteles eu din misiunea de la Tirgu Mures de la inceputul lunii…

Eficienta energetica e una dintre componentele dezvoltarii durabile – daca ne putem lauda ca ne apropiem de 7 miliarde de suflete pe planeta (si nici la partea de sanatate si dezvoltare a resurselor umane sau la calitatea vietii nu stam pe roze), resursele care ne stau la dispozitie pentru asigurarea standardelor cu care ne-am obisnuit (caldura, apa, mancare) se imputineaza din ce in ce mai tare.

Si aici vine partea de explozie de neuroni – exista tari in lumea asta care recicleaza 95% din ceea ce consuma, iar o parte din reziduuri sunt transformate in caldura si lumina, prin procese despre care nu as putea sa va spun prea multe, nefiind specialist. Co-generarea, caldura geotermala, puterea vantului si razele soarelui sunt optiuni pe care le avem la indemana pentru a ne imbunatati viata, fara a pune presiuni pe ce a mai ramas din resursele de petrol, gaze naturale si carbuni, sau pe padurile lumii.

Selectia deseurilor si re-utilizarea oricarei urme de gunoi, care se poate transforma chimic in compusii de baza (alcoolii si gazele ard) sunt iarasi optiuni pe care le avem sub nasucurile noastre.

Conferinta de azi a avut tema „Eficienta energetica, o modalitate de reducere a costurilor pentru IMM-uri”. Eu as fi adaugat si autoritatile locale – pentru ele, gestionari ai unei intregi comunitati si posesori de resurse limitate, minimizarea costurilor de energie, in conditiile asigurarii aceleiasi calitati a serviciilor publice (iluminat, lumina si incalzirea cladirilor publice – scoli, gradinite, spitale, cladiri ale unitatii administrative), este un must pentru urmatorii ani.

Am aruncat un ochi pe CD-ul pe care mi l-au dat fetele… Prezentarile, extrem de interesante si multe, vor fi, probabil, facute publice, pe site-ul TAM – BAS… Cu permisiunea lor, o sa va pun o arhiva pe box.net sa vi le luati de acolo.

Din punctul meu de vedere, structura conferintei a fost cam asa:
– prezentarea TAM-BAS si a finantatorului (BERD) si a programelor lui – date mai multe si mai clare pe www.basromania.ro
– aspecte privind eficienta energetica la IMM-uri, inclusiv audit energetic si studiu de caz de AU pentru un sediu de firma
– diverse studii de caz – best practice (foarte interesante si foarte la obiect)
– modalitati de finantare a eficientei energetice, pentru toate buzunarele, mari (de la banci) si mici (de la UE).

Cred ca vom mai auzi despre subiectul energiei eficiente. Pe final, vreau doar sa va povestesc sfarsitul unui film cu Kurt Russell (http://www.imdb.com/title/tt0116225/plotsummary) – Escape from LA, unde personajul – un tip cam nespalat si motociclist, care bate tot ce prinde (in general), apasa, la final, pe butonul care aduce lumea in epoca fara energie electrica and stuff… Ain’t that a dream (pentru mine, care nu mai prajesc chestii de nu stiu cand, nu mai folosesc cuptorul cu microunde, televizorul si alte alea de mult, e chiar un vis)?

Melania


3 Comments on “Eficienta energetica…”

You can track this conversation through its atom feed.

  1. Leandru says:

    Avem la indemana un exemplu autohton care recicleaza cam 80 % din ce produce: gospodaria agricola de subzistenta. Ne uitam in gura altora si ne uimim ce departe au ajuns unii in eficienta energetica uitand ca avem si noi ce invata de la ai nostri.

  2. melaniacoman says:

    Principala mea tristete – si de asemenea motivul pentru care sper ca localitatea Gheorghe Doja o sa isi intareasca pozitia in jud. Mures – e ca oamenii aia colectau selectiv si reciclau, la fel, cam 80% din gunoaie. Asta pana cand operatorul de colectare si transport al deseurilor le-a tras-o si le-a marit pretul serviciilor, iar oamenii au trebuit sa se intoarca la a arunca din nou aiurea totul…
    Concluzia – ceea ce le-a luat un an sa faca bine a fost uitat in cateva saptamani. Traiasca Romania!
    M

  3. Gabriela says:

    Eficientizare ? A cui? Suntem in plina criza de supraproductie mondiala.Cine avea nevoie de tot ce s-a produs?In ce directie s-au dus resursele,ale noastre ,ale oamenilor,ale tuturor??…In profiturile uriase ale companiilor de orice fel:farmaceutica,auto…etc.Suntem bombardati cu reclame si indemnati sa cumparam..,vrem slujbe din ce in ce mai bine platite,pentru ca ne consideram mai buni..Dar cu ce costuri?
    „Nu suntem intr-o criza energetica ci in una de cunoastere”spunea o d-na profesoara; asa cred si eu.
    Cum spunea si Leandru ,in gospodaria de subzistenta reciclarea nu e necesara.
    Am vazut-o azi pe Andreea Marin la TV ,mandra nevoie mare ca au vaccinat copii in Africa.Si spunea ca nu sunt de vina cei care s-au nascut acolo. Asa e nu sunt,dar trebuiesc tinuti asa ,pentru ca sa traiasca si companiile farmaceutice…trist,dar adevarat.
    Si ma gandesc daca, d-na Marin nu putea economisi banii pe care s-a plimbat pina in Africa si sa-i doneze.

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>