Acu’ cateva zile, incepeam sa povestim despre nebunia din sistemul public cu salarizarea unica si, eu, cu ale mele, despre procentul de pensie solidara…

Zilele trecute (oricum, mai putine decat in primul caz), ne anunta MM-ul ca alocatiile pentru copii vor fi date numai copiilor ai caror parinti au venituri mici… Cf Constitutiei, parca, alocatia era dreptul copilului, nu al parintelui. Ceea ce ma aduce la un caz tragic: fiind intr-o banca, nu zic care, am vazut un nene care venise sa scoata alocatia copiilor din fondul de economisire. Probabil ca ajunsese la aceasta ultima solutie si credeti-ma, nu vreti sa stiti ce era in sufletul omului aluia.

Va propun un calcul, sa nu ziceti ca sunt tampita… Daca pui banii astia (42 de lei, cred) intr-un cont, la vedere, in fiecare luna, cu dobanda 0 (ok, nu esti tampit sa faci asta, dar urmariti-ma un pic), la 18 ani, juniorul o sa aiba fix 42*12*18=9072 de lei. Un rahat! Sa ma scuze cei mai slabi de inger…

Pentru un copil bogat, nu e nimic. Pentru un copil sarman, cred ca e o suma. Unui copil sarman, suma asta i-ar trebui ca sa mearga la scoala, ca sa devina om. De aia, eu nu sunt de acord cu prostiile debitate de cei de la MM si cred ca ar trebui sa se gandeasca la modalitati de includere in sistemul educational si apoi, in piata muncii, a acestor copii sarmani. De-aia, consider ca e ok sa dai alocatie (cum o fi, dar sa o dai si sa fie suficienta), pana la 15 ani, cand, conform BIM, copilul poate decide sa munceasca. Si nu aveti idee cat de creativi si de destepti sunt copiii in ziua de azi. Dupa aia, le dai burse, le dai premisa sa lucreze la a deveni oameni.

Ei, si dupa ce se termina cu povestea cu alocatiile, vine bomba…

Pensiile ar trebui impozitate.

Eu v-as sugera si un impozit pe aer, unul in plus pe apa, pe energie, pe copaci, etc. Ca ar mai fi niste domenii care inca nu au fost impozitate.

Cu deosebita greatza, chiar din prima zi a saptamanii,

Melania


19 Comments on “de-ale reformei…”

You can track this conversation through its atom feed.

  1. Perparim Demi says:

    Ce ar fi daca pun impozit pe prostie?

  2. melaniacoman says:

    Intr-adevar, sunt mai multe domenii care mai pot fi impozitate…

    Dar nu prostia, ci inteligenta. Am mai discutat asta cand incercam sa mai facem niste bani rapizi pentru stat.

    Melania

  3. Paun Cristian says:

    Corect punctul de vedere…

    Ar putea mari si taxa de cimitir si pe cea de parastas. O crestere a TVA la sicrie si la coliva e inevitabila zic eu in contextul crizei. Probabil ca si la cruci de marmura as pune niste accize insa TVA l-as lasa nemodificat in cazul acesta (protectie pentru clasa de mijloc). Iar taxa de fast food as extinde-o si la mancarea chinezeasca, pomana porcului si alte grasimi.

    Vreau ministru!!!

  4. Emmy says:

    @Cristian

    Cu asa un ministru, macar am avea satisfactia de a spune – cel putin odata pe saptamana – „da’ frumos cum cum le spui matale, bibicule, mai rar cineva!”

    Vezi ca-s Boc si-am notat tot!

  5. Emmy says:

    PS: Eu sunt impotriva impozitarii pensiilor pentru ca sunt impotriva pensiilor pay-as-you-go. Daca le desfiintam, nu mai avem ce impozita, da?

  6. Cara says:

    E trist ce se intampla zilele astea. Sau mai corect ar fi deceniile astea, nu? De dragul unei solutii imediate si unor interese marunte, fu… pardon, afonii astia periciliteaza in mod constant viitorul Romaniei.

  7. Emmy says:

    Viitor?
    Avem/aveti/au?

  8. melaniacoman says:

    Dar ce frumos le spuneti voi, ca eu una mai ca plang de drag cand citesc comentariile voastre.

    @ Cristian
    Uite ca la taxele alea nu ma gandisem. Sunt periculoase: oamenii s-ar putea decide sa nu mai moara… Sa vezi atunci bucurie! 🙂 Nu de alta, dar nu isi vor mai putea permite…

    @ Emmy

    Subscriu… Ne-ar trebui niste ministri care sa stie si teorie, dar si cum s-o aplice.

    Ref la desfiintarea pensiilor… Care ar fi statutul economico-social al celor care nu mai au pensie? Someri? Ca daca e asa, atunci avem probleme in alte arii de competenta ale MM.

    @ Cara

    Ce-mi place cand te enervezi!!! Aproape ca ti-a iesit o mica perla. Pompierisme or sa se mai intample si in deceniile ce vor veni, doar asa e la moda. Ceea ce ma irita pe mine e ca se face management pompieristic la nivel macro, cu niste ageamii.

    @ Emmy again

    Viitor… Viitorul nostru sunt copii nascuti dupa 2008, pe care speram ca parintii – generatia mea sau doi-trei ani mai devreme – sa fie suficient de inteligenti sa si-i educe acasa sau la gradinite si scoli private, sau macar cu mai multa responsabilitate decat pana acum.
    Viitorul nostru sunt aceia care trec prin criza alocatie pentru toti sau alocatie pentru cei multi. Viitorul nostru sunt pustani ca Dany (www.danyblog.ro) sau profesori ca ea (http://educatia.wordpress.com/2008/11/21/elevul-ideal-exista-s-a-nascut-n-romnia/). Viitorul nostru e nepotelul meu si crede-ma, va avea oportunitati, chiar daca unii si altii cred ca pot face ce vor muschii lor, intr-o tara a nimanui.
    Viitorul nostru sunt copiii inca ne-nascuti – ai mei, ai Carei, ai tai. Ei vor sti ceva ce alti copii nu au stiut, si anume: ca sunt 6 trasaturi de caracter pe care e musai sa le ai, ca s-au nascut curajosi si inteligenti si ca nimic si nimeni nu ii poate opri.
    Deci da, avem viitor. Noi il crestem, din pacate… sau din fericire. Si daca nu-l vom creste in Romania, vom creste cetateni ai altor state si romani in adancul sufletului.

  9. Emmy says:

    @ Mel

    Nu, nu sunt someri. Si mai citeste-ma odata: nu vorbesc de desfiintarea pensiilor, ci de PAYGO: pensia „pay-as-you-go”

    Cat despre parinti: responsabilitatea nu e punctul lor tare. Ca daca ar fi, probabil s-ar speria si n-ar mai face copii. Noroc ca ne ia mama natura mintile („de vreo 2 ori pe an, vorba lu’ Eminescu)

  10. Emmy says:

    O analiza eleganta (clara, limpede si clara – veti vedea mai jos de ce spun asa) a situatiei sistemului de pensii in Romania, aici:

    http://www.riscograma.ro/1905/19053-greseli-care-au-compromis-3-generatii/

    Va rog fiti atenti si la comentariul lui Bogdan Glavan.

    QED.

  11. Cara says:

    Din cate putem vedea, in Romania parintii sunt muult mai responsabili in raport cu copiii lor decat statul in raport cu cetatenii sai (cu conditia sa nu luam extremele).

  12. Cara says:

    Interesant articolul de pe riscograma.ro, doar vad ca au cam degenerat comentariile. Vad ca o tiza de’a ta, Emmy, il cheama pe Pinochet iar altcineva ne factureaza un cartus.

  13. Emmy says:

    @ Cara,

    Mama, ce s-a pornit acolo pe riscograma! La deluge!
    Facturarea cartusului: nu stiu, sa-mi trimita cel putin 3 oferte in plic sigilat, sa pot face o evaluare tehnico-economica, si apoi platesc. Dar la cum apar contestatiile la noi, s-ar putea sa dureze ceva pana ajungem la executia respectiva.

    Concluzia pe care o tot strig in desert: „Sistemul actual de pensii a devenit o Ponzi scheme” (tot din comentariile de acolo).

    Fana Pinochet sunt chiar eu – asa am invatat eu la scoala;ca exista un singur caz realmente reusit de reforma a sistemului de asigurari sociale. S-a lasat cu manifestatii in piata iar boul ala avea mancarici la degetul de pe tragaci (general, deh…), dar a fost una din sursele majore pentru finantarea decolarii economiei chilene (by the way, „decolare” este folosit in sensul sau tehnic).

    Poti sa-ti imaginezi ca in perioada 1990-1996 astfel de lucruri se discutau extrem de serios la seminariile din Romania? Subiect major de examen. Intre timp am alunecat usor-usor (sau mai abrupt) in falimentul socialist.

  14. Emmy says:

    Pentru reforma lui Pinochet, se poate porni de aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Chile_pension_system, continuati cu linkurile de acolo si apoi din link-in-link (I guess).

  15. melaniacoman says:

    Te-ai scos – Pinochet e bun pentru sistemul de asigurari sociale – paranteza majora – exact asa cum e si guvernul nostru, de altfel. Deja 2% din tara asta are pensii mai mari de 30000 de lei (yep, 4 0-uri), ceea ce inseamna ca restul e tacere…

    Stalin si Hitler au fost excelenti pentru prevenirea suprapopularii, dar damn! nu le-a iesit pasenta pana la capat…

    Ma simt obligata sa revin la articolele lui Cristian si sa imi doresc macar coerenta, daca nu un stat minimalist.

    M

  16. melaniacoman says:

    Interesant articolul…

    Concluzia mea este sa mai dam si alte facilitati pensionarilor, in afara de cea de trecere pe rosu la semafor.

    Nu de alta, da’ sa fim siguri…

    M

  17. Emmy says:

    Uite, asta chiar este un deal breaker.
    I can’t stand people who comments without reading.

    Pupici, pa pa.

  18. melaniacoman says:

    @ Emmy

    Inteleg ca nu am citit ceva. Sau am citit, da’ n-am inteles.

    Sau n-am inteles ce ai fi vrut tu sa inteleg.

    Nu mai inteleg.

    Ma intorc la dize.

    Ciao!

    M
    PS: am frunzarit blogul lui gigelu’ ala, da’ n-am inteles nici ce e ala deal breaker… am dat peste un link, da’ nu stiu daca ce scrie acilea e ceea ce voiai tu sa spui si mi-e teama sa nu inteleg gresit…
    PS2: Nu cred ca sunt de stanga… Cel putin, azi dimineata m-am trezit pe dreapta. Oricum, busola mea o ia razna frecvent, deci nu as putea zice ce sunt acum…

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>