Zilele astea am fost deprimata… frustrata… nervoasa… in criza de timp…
Vestea buna e ca ieri am terminat si tema la Teoria Organizatiilor, la care am luat 9, pentru originalitate… Asta mi-a placut cel mai mult – evident, daca nu beam un pahar maricel de sherry, intram din nou in depresie si nu terminam tema cu pricina.
Mi-a fost ingrozitor de greu sa o scriu pentru ca, psihologic vorbind, cred ca nu voiam sa ma despart de masterul asta pe care tocmai il termin. 😀
So… Chestii care ma enerveaza:
– ca sefii mei lasa usa deschisa si vorbesc in prag… ca tzatzele de la mamaia
– ca tot mai multi oameni poarta mascuta si se incheie la geaca pana peste urechi, daca se poate… Evident, nu au invatat tehnici de supravietuire cu mine…
– ca sistemul educational romanesc ma trateaza, si la 29 de ani, ca si cand as fi un urias burete de spalat geamuri… sau un mop… sau un OB… Buna doar sa absorb…
– ca traim intr-o lume in care aparentele conteaza…
– ca oamenii nu lucreaza in echipa…
– ca unii oameni incearca sa ii psihanalizeze pe altii – rili, trebuie sa stii cand sa te opresti…
– ca nu pot calatori cu trenul de cel putin 3 ori pe saptamana si ca nu pot avea vecini de compartiment ca cei pe care i-am avut saptamana trecuta, la intoarcerea de la Iasi
– ca finantele personale sunt un domeniu atat de dificil de inteles
– ca s-a implementat sistemul Bologna – bleah!
– ca Ministerul Muncii a luat-o razna si nu e singurul – Dupa geniala idee de a impozita si mai tare pe gigeii care platesc taxe, in loc de a-i executa silit (crima mi se pare justificata) pe cei mari, care nu „plateste”, s-au gandit ca femeile si-asa le supravietuiesc barbatilor, asa ca ar fi bine sa si egalizam varsta de pensionare…
– ca Ministerul Muncii – Directia Politici nu imi citeste blogul – si mai ales, nu citeste comentariile Carei. Mi se par geniale si la obiect… Si aducatoare de bani si de noi contributori la sistemul de pensii…
Sunt suparata rau! Cred ca asta e un lucru bun. Cred ca ar trebui sa ne suparam cu totii pe chestiile astea si sa incercam sa le reparam pe cele care se afla sub controlul nostru.
O saptamana usoara – ce a mai ramas din ea!
M
13 Comments on “questii care ma enerveaza…”
You can track this conversation through its atom feed.
Mihaila Raul says:
Scurt comentariu la penultimul paragraf. Varsta egala de pesionare pentru femei si barbati este un principiu incorect. Femeile ar trebui sa iasa mai tarziu la pensie fata de barbati pentru ca au durata de viata mai mare. Faptul este statistic adevarat. E drept ca nasc si alapteaza, dar numai unele, dintre ele. Cu indulgenta le putem scadea un an din din varsta de pensionare pentru fiecare copil.
Asta pentru descretitul fruntii.
In speta este vorba de o politica sociala care se rezuma la reducerea costurilor cu asigurarile sociale. Varsta de pensionare mai inaintata inseamna o plata mai mica la pensii. Daca angajatul moare inainte de a iesi la pensie, atunci nu mai dam pensii. Logic.
Posted on 3 februarie 2010 la 4:35 pm.
melaniacoman says:
Eu sunt sigura ca stim cu totii cazuri de casnice care si-au omorat unul sau chiar mai multi soti… Asta nu ii indreptateste pe reprezentantii statului sa ne condamne pe noi, celelalte, la munca fara sfarsit, ca sa le sustinem pe ele.
Fruntea mea nu s-a descretit, din pacate… Sunt intru totul de acord cu egalitatea de sanse – mi se pare corect ca barbatii sa beneficieze de aceleasi oportunitati ca noi, femeile… 🙂
Posted on 3 februarie 2010 la 4:49 pm.
Emmy says:
Daca s-ar trece odata de la pay-as-you-go (adica sistemul in care fraierii care muncesc si-si platesc taxele achita nota de plata (indexata anual) a pensionarilor / pensionarelor care au frecat-o fara rost pana pe la 55 de ani, cand s-au decis ca mersul la serviciu ii streseaza pre rau) la sistemele de pensii cu acumulare (adica la pensie mananci din ce-ai strans inainte, DACA ai strans), ti-ai schimba urgent viziunea asupra varstei de pensionare.
Oricum stai linistita – indiferent de varsta de pensionare a femeilor (probabil peste 65 de ani cand vom iesi noi, dar inca sub 70), pensia ta de la stat va fi mult mai mica decat cea a parintilor tai. Pentru ca vor fi din ce in ce mai putini fraieri – si nu din cauza ca se vor destepta romanii intre timp.
si nu pricep de ce nu vezi cealalta fata a varstei de pensionare: este varsta la care esti eliminat din sistem – desi barbatii de succes de-abia atunci culeg roadele investitiei in job, prin pozitii ierarhice si beneficii materiale (intre timp femeile sunt trimise din nou la cratita).
Posted on 3 februarie 2010 la 5:33 pm.
Emmy says:
Suntr de acord cu Mihaila Raul, cu observatia ca de fapt conceperea si cresterea un copil e un job pt (cel putin) doua persoane, deci daca lucrurile se desfasoara normal nu se justifica reducerea varstei de pensionare doar pt femei. Iar alaptatul slabeste 🙂
Posted on 3 februarie 2010 la 5:35 pm.
melaniacoman says:
Emmy,
Tu peste 15 ani vei fi secretar de stat in Min Educatiei.
Concentreaza-te pe chestia asta – stiu ca ti-am scris-o pe un servetetl, la Bellini, intr-o seara inainte sa ne dea aia afara!!! Ai grija, ca peste 15 ani te verific!!!
Eu peste 15 ani o sa fiu, probabil, ceea ce am zis la interviul de la LB ca voi fi: profesionist, sotie, mama… Mama Doamne, nu am zis eu asta!
Si retrasa din sistem – hopefully.
Ce ma dispera pe mine e ca tot noi, femeile, tragem tara asta din kko. In conditiile in care avem un guvern cu o singura femeie in componenta…
In conditiile in care, daca extraterestrii s-ar uita la noi, ar zice ca poporul asta e alcatuit din betivi si curve. Si retardati EMO. Si criminali.
Sunt sigura ca ne meritam soarta – citesc acum o publicatie din 2006 – Cartea Verde a Populatiei din Romania. Daca ar fi bine scrisa, m-ar bucura. E plina de truisme si de propuneri science-fiction.
E frumos ce scriem pe hartie – da bine incoace si incolo, mai ales la FMI si la fraierii de la UE – dar la punerea in aplicare ajungem la concluzia ca e un pic cam dificil.
Daca doar una dintre masurile scrise in aceasta publicatie ar fi fost pusa in aplicare, sunt sincer convinsa ca nimeni nu ar fi murit de efort, bugetul statului nu ar fi suferit prea tare si lucrurile ar fi stat cu totul si cu totul altfel.
Deci, mai usor cu trimisul la cratita al femeilor! Tu nu te pensionezi pana cand nepotul meu nu isi termina facultatea. Am nevoie de un om cu viziune la Min Educatiei.
M
PS: Citind cartea asta, am ajuns, la pag 14, parca, la aceasta fraza stupida:
Pe termen scurt
scăderea mortalităţii
generale nu va putea să
redreseze substanţial
reducerea declinului
demografic
devin fan al eutanasiei
Posted on 3 februarie 2010 la 5:44 pm.
melaniacoman says:
Eutanasia nu era o propunere… 🙂
Posted on 3 februarie 2010 la 5:45 pm.
Cara Vana says:
Sunt de acord si cu toti ante-scriitori mei! Egalitate de sanse, monser, dar sa stim si noi!
In conditiile in care traim intr-o lume in care principalul criteriu de selectie pentru un post de asistent-manager este sa fie o fata, ca sigur ii putem da un salariu mai mic, unde femeile se selecteaza pe posturile care presupun munca mai prost platita si cele mai multe functii de conducere sunt ale barbatilor, iar daca esti femeie si tocmai ai facut 40 de ani, nu te mai cheama nimeni la interviu, voi chiar credeti ca asta este egalitatea pe care noi am cerut-o?
Stiti ce se intampla in Romania cu multe dintre femeile care ies mai repede la pensie decat barbatii? Mare nedreptate, isi cresc nepotii!
In concluzie, voi finanta orice cercetare care se va face pentru a crea conditiile ca si barbatii sa duca o sarcina, sa alapteze si sa sufere de toate neajunsurile specifice femeilor! Eu le preiau fara nici o problema pe cele ale barbatilor!
M-a traumatizat o discutie la care am asistat acum cativa ani buni: doi barbati se consolau reciproc pentru suferintele indurate la fiecare barbierit…
Posted on 3 februarie 2010 la 6:12 pm.
melaniacoman says:
Partea minunata e ca pensionarele astea care le supravietuiesc cu mult barbatilor lor chiar cresc copii minunati.
Asta daca sunt suficient de echilibrate si de educate ele insele – lucru greu cand te cocosezi de munca la serviciu, in 2-3 schimburi si, dupa aceea, mai vii si acasa la sotul si la copiii din dotare… adica la al doilea job…
Ma bucur enorm ca sunt femeie…
Subscriu, Cara – si eu voi da bani pentru cercetarea privind modalitati de instalare a PMS-ului la barbati…
M
Posted on 3 februarie 2010 la 6:19 pm.
Perparim Demi says:
Cu toti aveti dreptate, bai cite probleme, cite suferinte!Numai de stres avem parte, femeile ne multumite vesnic, barbati se plang si ei la randul lor. Cum sa ajungem la fericire (fara bani), stie cineva?
Posted on 4 februarie 2010 la 10:21 am.
melaniacoman says:
Parerea mea – fericirea cu bani e la fel ca fericirea fara bani – tine de o stare de spirit…
Citez din Ognev, care cita din Schindler: „starea de fericire este aceea in care oamenii au ganduri placute in majoritatea timpului” sau ceva de genul asta…
E chiar asa de greu sa avem ganduri placute? Eu cred ca nu.
Azi am vazut o matza stand la geam, cu nasucul lipit de sticla… Apoi am vazut o tanti care mangaia un catel care se urcase pe gard… E imposibil sa nu te duci zambind la munca, daca ai asemenea privelisti…
Fericirea e in noi… Avem capacitati nelimitate de a fi fericiti sau nefericiti, parerea mea… Totul sta in alegerile pe care le facem.
Cred ca am descoperit de ce femeile traiesc mai mult decat barbatii – ele discuta, tzipa, plang, rad, dispera, si pana la urma pun mana si fac ceea ce e de facut…
Melania
Posted on 4 februarie 2010 la 10:39 am.
Emmy says:
Bun, nu reusesc sa le iau chiar pe toate la rand, dar:
1. Barbatul soru-mii nu a purtat sarcina si nu a nascut, in rest sigur el duce povara cresterii copilului mai mult decat soru-mea – si nici macar nu a beneficiat de concediu de maternitate + program redus, ca ea. In concluzie, fetelor, sa va fie clar: barbatii sunt cum ti-i cresti, iar daca nu ati dat cu pisica de pamant din prima zi e exclusiv problema voastra.
2. Pragul durerii este mult mai scazut la barbati decat la femei (stiu de la tatal meu), e biologic, deci e normal sa-i protejam, caci sunt mai defavorizati decat noi si nu a fost alegerea lor sa se nasca barbati.
3. Mel, ce ai cu fraza aia? Nu numai ca nu e stupida, dar e chiar profunda si importanta: reducerea declinului demografic nu se poate realiza prin scaderea mortalitatii, ci prin cresterea natalitatii. Asadar, investitiile in sistemul de sanatate pentru adulti si in calitatea vietii pensionarilor sunt inutile cand te confrunti cu declinul demografic „greu” (pe termen lung). Ce trebuie facut este sprijinirea natalitatii, dar dupa ce sunt studiate cauzalitatea REALA a acestui fenomen demografic (hint: trusoul de la stat si reglementarile privind alocatia pe durata concediului de maternitate sunt irelevante, pentru ca oricum beneficiile sunt de zeci de ori mai mici decat costurile; in schimb, cred ca trebuie analizata corelatia dintre rata natalitatii si rata de crestere economica ASTEPTATA – cred ca asta s-a intamplat in anii 2006-2008).
Care sunt autorii Cartii Verxi respective?
Posted on 5 februarie 2010 la 10:52 am.
melaniacoman says:
1. 🙂
2. 😀
3. Draga mea, de-asta am zis ca incep sa fiu fan eutanasiere… E prea profunda, Doamne, e de-a dreptul abisala…
Posted on 5 februarie 2010 la 2:24 pm.
Emmy says:
3: sunt convinsa ca e scrisa de un coleg de facultate, recunosc elementele comune de stil.
Si da, de-asta ne-am dus noi la facultate, ca sa nu ne priceapa „supusii” (subjects) ce vorbim intre noi, sociologii.
Posted on 5 februarie 2010 la 2:56 pm.