Spun „cu” si nu „de”… A se vedea o mica-mare diferenta…
Ca sa ma enervez asa, inainte de sarbatori, domnii de la fonduri minus structurale au mai scos o minune:
Un manager de proiect pe fonduri europene pentru HR poate castiga 5.700 de euro pe luna!
(http://www.fonduri-structurale.ro/detaliu.aspx?eID=6125&t=Stiri&AspxAutoDetectCookieSupport=1)
Zau? V-am dar si link sa cetiti si sa va minunati, cum am facut-o si eu…
Ok, deci… fondurile trimise de maica UE exista si sunt fundamental directionate pentru ca un manager de proiecte europene pentru hasher sa ia 5700 de euro pe luna… Fugi d-acilea! La numai 4 ore pe zi… Ma face sa ma simt proasta ca am cerut, pentru o pozitie similara, enorma suma de 20 de euro / h. Negociabili.
Da, domnii si doamnele de la AM POS DRU – va rog eu frumos, trantiti toate proiectele cu project manageri la 4 ore/zi, cu un procent de costuri de resurse umane mai mare de 25% din valoarea proiectului… Da’ va rog eu frumos! Ca o sa moara naibii organizatiile alea platind salarii exorbitante si facand zero barat training…
Mi se pare strigator la cer, dar poate asa sunt eu, mai fraiera! Dar ca sa vii cu pretentiile cat casa si sa spui ca iei o caruta de bani pe 4 ore pe zi, mi se pare atat de horror, incat e de-a dreptul ilar.
Vestea buna, exceptionala chiar, este ca, daca organizatiile romanesti si-ar permite sa faca asta (adica sa plateasca un car de parai unor gigei care menegiuiesc proiectele POS DRU), absorbtia ar fi divina, si impactul in pom. Ma intreb, va mai fi un nou exercitiu de programare?
12 Comments on “sa mai radem un pic… cu posdru”
You can track this conversation through its atom feed.
Emmy says:
Da’ tu de ce te superi, de fapt? Stii bine cine sunt cei de la fonduri „minus” structurale (cat imi place expresia ta! my middle name is „minus”!)
Daca pe site-ul PwC ai gasit un articol care iti explica faptul ca serviciile de audit pot / trebuie platite foarte bine, te-ai enerva? Bat si ei o sa (sha) sa priceapa clientul de ce arata bugetul lui cum arata.
Communication, you other name is self-promotion!
Posted on 21 decembrie 2009 la 1:50 pm.
melaniacoman says:
Grazie!
Stiu cum e cu auditul si cu costurile – slava Domnului, de cand cu criza, si-au mai taiat si baietashii ashtia din fitze.
Dar acum, pe bune, unde puii mei ai vazut tu om de 5700 de euro intr-o universitate?
De ex. Pai eu ce sa mai cred? Ca toti shefii de oenghe-uri si de universitatzuri din tara asta si-au tras sereleuri ca sa isi scoata salarii de 5000 de euro part time pe proiecte POS DeReU?
Melania
Posted on 21 decembrie 2009 la 1:54 pm.
Emmy says:
Da.
Posted on 21 decembrie 2009 la 2:12 pm.
melaniacoman says:
Mai, oameni buni! Numai un tampit ar crede ca este posibil sa gestionezi un proiect POS DRU strategic si national cu un project manager la 4 ore/zi. Mie mi se pare imposibil si stiu ce zic, ca am vazut oameni stand noptile si lingand hartii.
Nu e nimic glamourous in a gestiona un POS DRU. In doua ore dai maxim 4 telefoane si verifici maxim doua-trei documente.
Acum, presupunand ca ai niste oameni care stie ce face pe partea de achizitii si alte asemenea si tu doar semnezi, ca primarul… pardon! ca project managerul… se duc naibii orele cu pricina.
Deci, sa am pardon, da’ mi se pare, in continuare, ca tara arde si baba se piaptana…
Melania
Posted on 21 decembrie 2009 la 9:40 pm.
Emmy says:
Hai ca ma enervezi. Ce relevanta are numarul de ore pe zi, daca nu discutam numarul de zile lucratoare din total? Daca tu sugerezi ca este necesar un Project Manager full time (adica la un proiect de 6 luni sa ai alocat pt PM 132 zile lucratoare), afla ca te inseli cumplit – nu este necesar si nici nu-si permite nimeni asa ceva. Din comentariul tau de mai sus rezulta ca de fapt ai in minte un PM „3-in-1”, care este PM, Assitant PM, Expert Achizitii, Expert Informare si Dumnezeu mai stie ce – si atunci are sens ce spui, cu observatia ca este irelevant cum se numeste omul / echipa respectiva (este mai simplu sa gandesti in termen de zile-munca alocate pt „resursa de management a proiectului”).
Cat despre articolul de la care a pornit discutia, se pare ca n-ai observat esentialul: sumele discutate includ profitul firmei (brut si net) care ofera / inchiriaza expertul respectiv. Este un articol „comercial” (vorba francezului), de „masare” a clientului care nu pricepe de ce x% din proiectul lui se duce la asa-zisii experti. Cine implementeaza realmente proiectul (de obicei Assistant PM-ul, cu 2-3 ani de experienta profesionala), cat munceste si de ce este exclusiv problema respectivei secretare / assistant PM.
Si ultimul-ultimul comentariu pe tema asta: inteleg ca proiectele de HRD / tip ESF se acorda unor organizatii pentru ca au experienta in astfel de proiecte (in principal). Si atunci de ce nu implementeaza proiectele cu resursele interne??? Ca doar proiectul respectiv este o extensie a activitatii lor obisnuite? (nu este ca pe POS CCE sau POR)
Posted on 22 decembrie 2009 la 9:25 am.
melaniacoman says:
Hello???
Un PM pe proiectele astea trebuie sa isi asume si ce fac ceilalti. Din pacate.
Deci daca nu stie sau nu poate, sau nu vrea, este problema sa personala.
Si, intr-adevar, AM POS DRU a inclus niste limite privind salarizarea resurselor interne, ceea ce impune „comercializarea” de care vorbesti tu. Adica de ce sa il plateasca pe PM-ul sau propriu 2000 de lei cat ii da si in prezent, si nu 5000, pe bani europeni, decontabili in proportie de 95%? Si nu vorbeste nimeni de zile lucrate, pentru ca prostia vine din ghid si din departajarea pe categorii de experti, A/B/C si plata orara. Daca ziceau plata zilnica, sa vezi cum era liniste in papusoi.
Am fost si eu asistent de PM si spre norocul meu, am avut PM care muncea… Acolo unde am lucrat mai mult singura (tot pe pozitia de asistent), nici toti banii din lume nu m-ar fi putut plati pentru nervii si neuronii morti.
Si scuze – eu ce am zis? Am zis ca un evaluator mai de Doamne-ajuta o sa faca bine si o sa analizeze capitolul de resurse umane.
Evident, un evaluator care stie cat costa sa organizezi un training, care stie ca daca dai unei firme specializate, practic nu mai ai nici o grija ca PM, deci sa se uite si la achizitii, care stie o gramada de alte lucruri, tehnice, de specialitate, care stie ca, de exemplu, pe 6.1., la economia sociala, anumite lucruri sunt absolut particulare… si care evaluator, probabil, exista doar in imaginatia mea.
Cat despre Clientii „care plateste” 2500 de Euro pe scrierea unei cereri de finantare pe POS DRU sau mai mult si care implementeaza cu consultanti de genul prezentat, de 74 de euro/h cu 5 ani de experienta, prost e ala care da, nu ala care ia!
Melania
Posted on 22 decembrie 2009 la 10:15 am.
Mihaila Raul says:
Nu va mai mirati. Aceste strategice au fost facute cu dedicatie. O minte normala planifica maxim 30% din buget pe resursa umana, dar aici nimic nu e normal si sa nu va mirati ca la aceste proiecte 70% din buget merge pe salarii si onorarii. Din acesti bani anumite sume merg si pe la partide.
Ce ma mira e totala liniste in domeniu. Nimeni nu s-a scandalizat ca s-a dat totul la strategice, celelelate proiecte luand firmiturile. Ma asteptam ca ONG-urile sa riposteze ca nu e corecta aceasta alocare financiara facuta fara o sustinere logica. dar ce ONG-uri? FDSC ? ProDemocratia? Si acestea sunt ca si politica si au interese proprii in alocarea fondurilor. Interesul general nu intereseaza pe nimeni.
Posted on 22 decembrie 2009 la 1:09 pm.
Ducu says:
Se pare ca toti stiti cum merge treaba , intrebarea mea ce faceti sau ce veti face ca adevaratii beneficiari ai proiectului sa fie chiar cei trecuti in proiect si nu cei ce contribuie la redactarea cererii de finantare/implementarea proiectului.
Pe POS DRU putine proiecte si-au atins scopul pentru care au fost realizate iar cei din grupul tinta au fost trecuti la victime colaterale, cateva persoane rotunjindu-si conturuile cu sume frumusele fara a face mai nimic.
Daca ar fi probleme doar pe POS DRU nu ar fi nimic dar probleme sunt pe toate liniile de finatare cu cu licitatii vesele si firme impuse cu de-a sila pe linie politica.
O mare parte din vina o au firmele de consultanta care prin lipsa lor de profesionalism si acceptarea unei situatii de curluntrims pe langa diferite firme (care isi trag banii doar din contracte cu statul)au ajuns sa creeze o cutuma pacatoasa in acest sector. Nu mai vorbesc pe POR unde mai marii din ADR si-au creat firme de consultanta prin diferiti interpusi.
Normalitatea de azi este de fapt o anomalie ce trebuie indreptata si corectata pentru ca doar in acest mod putem ajunge la un grad ridicat de absorbtie a fondurilor nu doar cantitativ ci si calitativ si poate chiar si la 5k euro pe 4 ore.
Posted on 28 decembrie 2009 la 10:42 am.
Andreea says:
Buna, sunt PM intr-un proiect strategic chiar pe 6.1 economie sociala. Da, am salariul de 6000 de euro, sunt angajata cu CIM pentru 8 ore care in realitate sunt 10-12 ore de munca, exceptie fac zilele de sambata si duminica in care lucrez 4-5 ore ( si suntem doar la inceputul proiectului). Da, lucram si sambata si duminica,pentru ca maldarul de hartii sa fie in regula pentru cei de la AM POS DRU la sfarsitul celor 3 luni de implementare, aceste lucruri pot fi confirmate de toti colegii mei.Ceea ce incerc sa spun este ca pentru cei 6000 de euro trebuie sa renunti sa te gandesti la tine si la timp liber. In timpul liber citesti legi, ordonante, proceduri, instructiuni,etc pentru ca a doua zi cand mergi la birou sa stii cum sa faci documentele pe care le ai de facut, sau sa-ti asumi responsabilitatea a ceea ce semnezi.
Nu pot decat sa-i felicit pe cei care reusesc sa-si faca treaba si bine in doar 4 ore/zi, pentru mine este imposibil.
Posted on 23 ianuarie 2010 la 12:56 pm.
un_om_normal says:
Am citit cu mult interes ‘textele’ anterioare. Intrebarea e: munca are o valoare? care e valoarea muncii? Valoarea muncii ar trebui sa depinda de rezultatele ei. Intrebare: care sunt rezultatele muncii intr-un asemenea proiect? Cine le cuantifica? Daca e sa privim global, e normal ca ‘marea’ munca a PM intr-un asemenea proiect sa fie decriptarea regulilor, pararegulilor si a altor idiotenii (ex.: calcule cu 1,2 sau 3 zecimale la un proiect de milioane de euro…). E normal ca trainerii sa fie platiti cu salarii de 10 poate 20 de ori mai mici ca PM????? Pai care e scopul proiectelor? Nu pregatirea resursei umane??? Sincer cred ca cei de la UE sunt tampiti. Sau urmaresc distrugerea valorilor unei societati (atatea cate sunt). Sau romanii au stiut sa interpreteze regulile lor in stil romanesc. Pai aceleasi rezultate se puteau obtine cu 5% sau de ce nu 1% din costurile salariilor managerilor si bagatorilor de seama. Un contabil castiga la un asemenea proiect 1000 Euro/luna. Pentru 3-4 ore de munca. Sigur, va declara 30-40 sau mai mult. UE mai bine livra banii la Loteria Nationala. Suntem tara lui Urmuz, Tzara si Ionescu…
Posted on 4 decembrie 2010 la 2:18 am.
melaniacoman says:
@ Un Om Normal
Munca are valoarea pe care o negociezi, nu valoarea pe care o meriti. Din pacate.
Asa ca, desi aveti dreptate in ceea ce spuneti acolo, nu pot decat sa va spun ca e o problema de self-esteem romaneasca si nu una de apreciere a muncii la justa valoare.
Melania
Posted on 4 decembrie 2010 la 9:13 am.
Ina says:
Si eu lucrez in proiecte POSDRU. Nu sunt PM, dar fac mare parte din treaba. Nu stiu daca ONG-urile chiar isi permit sa plateasca atatia bani personalului si cred ca este posibil sa vorbiti de brut aici… Oricum, in proiectele noastre avem f. multe traininguri si dezvoltarea a 5 intreprinderi, deci investitia este in beneficiari clar. Dar cand vreti sa calculati cat se investeste in beneficiari dintr-un proiect nu va recomand sa va uitati la capitolele de buget. La „participanti” intra doar cazarea lor, transportul si parte din rechizitele si tipariturile din proiect. In rest gasiti costurile in „personal” sau „directe” pentru ca trainerii si toate costurile lor intra la personal daca-i angajezi. Asta nu inseamna ca ei stau degeaba, munca lor este pentru participanti. Expertii care fac planurile de afaceri lucreaza tot pentru beneficiari… Si cred ca e imposibil ca o echipa de proiect (echipa de management) sa consume bugetul, chiar daca ar fi toti platiti la maxim. De ce credeti ca merg asa bine lucrurile la noi? De ce un sofer de tir din Irlanda (prieten de familie) castiga mai mult ca mine si cu toate astea se gasesc destui care sa comenteze ca oamenii sunt prea bine platiti pe proiecte europene? Daca apar ca lucrez 5h pe un proiect e pt ca facem economie. Zici: 5h aici, 3 in celalalt, si omul munceste 12h si in we. Dar nici asa nu-i bine, sunt convinsa! Sa moara toate caprele vecinilor, nu? Sa moara… ma gandesc tot mai serios sa-mi caut alti vecini.
Posted on 6 martie 2011 la 9:42 pm.