Cand nu una, nu doua, ci chiar 3 persoane iti confirma ceea ce tu banuiai deja (si anume ca esti beat), e cazul sa mergi sa te culci.
Mi-ar placea ca, la un moment dat, sa lucrez intr-o organizatie care utilizeaza evaluarea 360. Am invatat despre conceptul cu pricina online, la skill smart (sau ceva de genul asta), evident, fara certificat de absolvire. A fost un curs interesant pentru ca, pana la momentul acela, nu mai avusesem nici o tangenta cu subiectul.
Cele 4 fatete ale evaluarii 360 sunt:
– auto-evaluarea – sau, ca sa glumesc, ce spun vocile din capul tau despre tine… Pe mine zilele trecute ma prinsesera intr-o pasa in care nici vocile nu voiau sa spuna nimic
– evaluarea colegilor – sau, cum ar spune Kees, daca ai fost cuminte, sigur ai ajuns pe lista cuiva de Craciun
– evaluarea sefilor – sau, cum ar spune tot Kees, „keep wishing!”
– evaluarea unui client sau colaborator extern… Acilea nu stiu ce m-ar mai salva…
Fiind deci, dispusa cu tot dinadinsul la a-mi face o asemenea evaluare, m-am apucat sa solicit feedback din toate partile.
Colegele mele de la Iesi au ajuns la un numitor comun in ceea ce ma priveste: potty mouth! Concluzia lor: schimba-ti modul de a vorbi, foloseste cuvinte gen „gigel” numai pe blog! Acolo lumea citeste si se amuza, aici suntem intr-un mediu academic…
Colegele mele de la serviciu – hm… am ajuns sa fiu admirata pentru ca am obtinut, intr-un final, o scrisoare de recomandare pe un proiect, pe care altfel nu credeam a o obtine vreodata… Deci feedback-ul e bun…icel.
Clientii si partenerii – ma rog, nu i-am intrebat… asa, punctual. Majoritatea sunt fericiti ca intram cu totii in concediu…Si deci scapa de mine pana la anul? va veti gandi dumneavoastra… Nu, doar ca scapa….
Seful meu, ca intotdeauna, a fost un dragut. De fapt, de ceva timp, toti fostii si actualii mei sefi sunt niste draguti… Oare ce mi se pregateste?
Mama si tata sunt si ei foarte draguti… Aici sigur mi se pregateste ceva…
A, si a mai ramas auto-evaluarea: ce zic vocile… O sa folosesc principiul de la ghicit in carti:
1. Ce stiu: am invatat o multime de lucruri anul acesta: am facut o contestatie pentru prima data, am facut un dosar de informare si publicitate pentru prima data, am scris o oferta cap-coada, cu tot cu selectat experti pentru prima data… am scris un PIDU si coordonat o strategie…
2. Ce nu stiu: nu stiu sa fac un bilant contabil si un cont de profit si pierdere (dar, vorba cuiva, la ce imi trebuie?), nu stiu suficienta statistica si nu stiu sa vorbesc limba italiana…
3. Ce as vrea sa mai invat: cele 3 de mai sus + sa citesc o harta k lumea (sau macar ca prietena mea Maria) + sa invat sa gatesc orezul cum il gatesc cei de la restaurantul chinezesc
4. Ce imi propun pentru 2010: sa invat macar sa citesc o harta, sa gatesc orice, sa lucrez pe minimum 3 proiecte si sa fac formare.
3 Comments on “evaluarea 360 de grade sau…”
You can track this conversation through its atom feed.
Emmy says:
„Mi-ar placea ca, la un moment dat, sa lucrez intr-o organizatie care utilizeaza evaluarea 360.”
Mie chestia asta cu evaluarea 360 mi se pare exact ca proza domnului Jourdain – o fac toti, pretutindeni, tot timpul (si au nevoie de un expert PM sau de un filosof ca sa afle asta).
Suntem cu totii permanent evlauati si primim feed-back (verbal sau non-verbal) de la toti cei cu care interactionam. Acum, oamenii se impart in 2 mari categorii: a) cei care reusesc sa ignore constant acest feed-back si b) cei pe care cu drag ii numim „paranoici”, care nu reusesc sa ramana surzi si orbi la reactiile celorlatora.
Cat despre metoda formala de evaluare 360, de cele mai multe ori este inca unul din mecanismele (complicate, time consuming si costisitoare)de a spune celor din categoria b „vaaaaaaaaaaaaaaaaaaai, dar asta e doar in capul tau”…………..
Posted on 21 decembrie 2009 la 12:10 pm.
melaniacoman says:
Bine, bine, bine… Poftim, nu mi-ar placea sa lucrez intr-o astfel de companie… 🙂
De fapt, as zice ca sunt 3 categorii:
a. cei care sunt capabili sa ignore feedback-ul cu succes
b. paranoicii, impartiti in 2:
b.1. aia care nu reusesc sa ramana surzi si orbi la reactiile celorlalti, si care isi schimba comportamentul like… every 5 seconds, ghiocei
b.2.-„-, care spun „da, da” si de fapt, ramane „nu, nu”
BTW, a fost prima data cand am facut un dosar de info&publicitate, cu ANA…
Posted on 21 decembrie 2009 la 3:27 pm.
Emmy says:
Hm. Daca restul omenirii se imparte intotdeauna in 2 categorii, paranoicii se impart in muuuuuuuuuuuuuuuuuult mai multe categorii. Believe me, I know what I say.
I’ll be back with details.
Posted on 21 decembrie 2009 la 7:29 pm.