Ma tot tin de ceva timp sa scriu si pentru o foarte buna colega de-a mea, care nu mai e in echipa, dar inca mai lucreaza cu noi.
Suma cunostintelor (adica ce stii, pur teorie), aptitudinilor (adica ce poti sa faci, practic) si a atitudinilor (adica ce si cum vrei sa faci) da competenta. Cel putin asa zice si onor CNFPA si cine sunt eu sa ma cert cu CNFPA – sunt chiar in termeni prietenesti cu fetele de acolo.
Jack Canfield si multi alti scriitori de carti motivationale (recunosc ca citesc asa ceva pentru ca mi-am pus eu o minune in cap si vreau sa vad daca si iese), pun baza pe atitudine pentru crearea competentei… Iaka de ce…
Atitudine este cand spui: „nu stiu, dar vreau sa invat” sau „nu pot, dar aleg sa incerc” si nu te mai opresti pana nu ai invatat sau pana nu ai reusit sa poti.
Luati-o ca pe o lupta cu voi!
Exemplu de atitudine: am doua chestii de terminat azi… Asta noapte am ales sa dorm. In dimineata asta, aleg sa plec mai devreme, sa imi termin prima si cea mai simpla chestie pe care o am de facut (imediat ce arunc calculatorul pe geam, ca mananca litera „o”) si sa ma apuc si de cealalta…
Le voi termina? Nu stiu… safe to say, o sa stau acolo pana le termin pe amandoua.
Ok, inapoi la atitudinea creeaza competenta – este exact zicala aia romaneasca cu nevoia e cel mai bun profesor si foamea e cel mai bun bucatar…
O zi fericita!
M
REVENIRE!!! Colega cu pricina este cel mai bun exemplu ca atitudinea creeaza competenta!!!
2 Comments on “„skills” in consultanta…”
You can track this conversation through its atom feed.
iulian serban says:
M..imi place tare ce citesc la tine..spor la treburi astazi!
Posted on 27 octombrie 2009 la 1:12 pm.
Mihaila Raul says:
Legat de impartirea banilor intre strategice si granturi pe POSDRU, o persoana participanta la acel seminar in care Meleca a facut afirmatia respectiva, mi-a confirmat ca nu exista o impartire a sumelor intre strategice si granturi. Atunci va intreb de ce nu au fost lansate in acelasi timp? Mie imi miroase a golanie. Adica hranim nesatuii de la strategice si din ce mai ramane aruncam praf in ochii prostilor cu granturile. Am vazut niste strategice total inadecvate: ANOFM a luat 5 miliaone euro pentru a pregati lemnari si olari in mediul rural. Care e eficienta? vom avea persoane ocupate si cu venituri crescute? Targurile gen de oale si de articole de artizanat. Dar un proiect finantat pentru pregatire asistenti sociali in rural? Pe astia cine ii angajeaza? Isi iau taranii ingrijitori la domiciliu? Ii angajeaza primaria locala? (care are in general doar un angajat asistent social) E risipa de bani si poate proiecte bune au fost respinse pentru ca s-a deconspirat aplicantul sau pentru ca era un ansamblu de activitati din care evaluatorul a „descoperit” ca una e pentru alta axa sau domeniu. Rahaturi birocratice puse in opera de oameni fara legatura cu realul, care toata viata au stat cu fundul pe un scaun, ceea ce a condus la un fund cu suprafata apreciabila.
Legat de returnarea TVA trebuie sa stiti ca fiecare program are norme metodologice si contabile proprii, iar la fiecare se dau ordonante de guvern diferite. De ce asa? Ca sa-si justifice probabil salariile si bugetarii.
Pe PHARE TVA era reglementat astfel:
– facturare fara TVA pe baza unui certificat cota zero TVA emis de Adm finantelor pentru contractorul respectiv. Practic se depunea un dosar la finante (cu contractul de grant, de achizitie, etc.) si pe baza lui se emitea certificatul in baza caruia se factura fara TVA. Era metoda cea mai buna si rapida;
– apoi s-a introdus returnare TVA: faceai cerere de returnare TVa cu un dosar in spate, te verificau functionarii de la finante, mai le dadeai o cafea si asteptai un an sa primesti banii
– acum se asteapta reglementarea returnarii TVA pe FSE. Eu cunosc problema. Guvernantii nu se prea grabesc deoarece acest TVA este practic folosit de stat, acum cand nu are bani de salarii pentru bugetari, urmand sa fie returnat cand trece criza. Bineinteles, nu se dau penalizari de intarziere si nici nu se tine cont de inflatie si devalorizarea leului. Golaneala tipic romaneasca.
Ce parere aveti de ordinul comun al MFP si MAI prin care functionarii publici pot fi platititi ca salariati pe proiecte cu finantare PODCA? Ordinul e mai tare decat legea APL din 2001. Romania – tara tuturor posibilitatilor.
Posted on 28 octombrie 2009 la 1:09 pm.