Cred ca m-ati inteles gresit… Eu nu ii critic pe oamenii aia care predau la master… Nu pe toti…

Eu ii critic pe aia care merg la cursuri si pleaca la fel de aerieni cum au venit…

Adica… Pot sa inteleg ca e greu sa faci o prezentare in PowerPoint, eu am invatat asta la varsta de 23 de ani, cand mi-am dat licenta… Am invatat sa folosesc calculatorul la 20 de ani, pentru ca nu am avut incotro – la cursul de Bazele Informaticii Economice – BIE – asta a fost materia care mi-a dat fiori si cosmaruri si singura la care am luat nota sub 8 in primul an de facultate…

Dar de extras ideile principale dintr-un text am invatat intai in clasa a II-a de la d-na invatatoare Tudosescu (care s-a pensionat) si apoi, mai clar, in clasa a V-a, de la Prof. Dragnea, Dumnezeu sa-i dea sanatate si sa il tina cat mai mult ca profesor, ca se pare ca de dinozauri din astia educati pe vremea comunista avem nevoie, nu de tineri profesori cu mintea deschisa si cu creierii prastie…

In clasa a IX-a am avut un profesor extraordinar, de la care am invatat valoarea cititului vs tocitului… Am avut acelasi maculator din clasa a IX-a pana intr-a XII-a… Asta inseamna ca, la fiecare lectie din fiecare carte, am scris un total de… juma de pagina??? Dar am citit de mi-au sarit capacele…

Dar cum sa va zic? Mama mea ne-a citit Copiii Capitanului Grant cand eu aveam 5 ani si frate-meu 4… si asta desi lucra in 3 schimburi si locuia la 11 km de noi… Dupa aceea, ne-a citit Familia elvetiana Robinson… Iar dupa aceea, am invatat sa citim amandoi, asa ca mama doar ne mai explica ce nu intelegeam, ca altfel ne bateam.

Tot mama mi-a verificat temele in fiecare zi, din clasa I pana intr-a VIII-a, si la fel lui frate-meu (desi in mai mica masura) – se pare ca, desi el era mai „jucaus”, eu eram aia lenesa si superficiala… De la clasa a IX-a, mi-a zis: gata, mama! de-aici, esti pe cont propriu… nu mai am chef si de liceu… 🙂

Tata verifica de fiecare data cand dadea pe la scoala cataloagele… Nici eu si nici frate-meu nu l-am dezamagit, desi cand vedea cate absente are juniorul, nu cred ca ii cadea prea bine…

Sa nu credeti ca scoala sau manualele vor rezolva problema in care se afla invatamantul romanesc… Nici pe departe… Implicarea parintelui este esentiala. Daca nu-l duce capul pe parinte sa inteleaga asta, o sa aiba acasa exact ce a educat – un golan indolent sau o gagicuta impertinenta…

Mie mi se pare ca lucrurile stau asa cu copilasii: de la 2 ani, ii fac pachet si ii duc la gradi sau la camin, 8-10 ore pe zi. Ii iau de acolo si urla ca tampitii, clar nu mai am chef de ei… Sunt obosita, lucrez 8-10 ore pe zi, deci nu mai am timp sa le citesc sau sa ii intreb de sanatate… ajung la 7 ani, ii dau la scoala, eventual la una de fitze, ca de-aia muncesc de ma omor, la 10 ani ii iau mobil, la 14 ma mir ca imi zice „sefa” si la 16 ca imi vine bortoasa acasa sau imi spune ca a lasat pe cineva gravida… La 18 ani, deja imi fac probleme – are mari dificultati in a se exprima corect in limba romana si vorbeste ceva ce suna a rongleza… La 19 ani intra la Romano-Americana sau la Dimitrie Cantemir si peste 3-4 ani iese profesionist… Asta fiind worst-case scenario…

Ce-si spun parintii? Drag sistem educational, de la ora x la ora y, e al tau… e responsabilitatea ta… n-a invatat sa vorbeasca urat la mine acasa, ci la tine… n-a invatat sa fure la mine acasa, ci la tine… Asa sa fie?


14 Comments on “Comentarii la „Invatamantul romanesc…””

You can track this conversation through its atom feed.

  1. Elena says:

    Eu nu cred ca totul se limiteaza la educatia primita de la parinti, sau la cea acumulata la scoala. nu cred ca totul tine de educatie, pentru ca am vazut profesionisti provenind din diverse medii, familii si cu diplome de stat, si cu diplome la facultati private. Depinde foarte mult de ce vrei tu sa faci cu adevarat, si care e mijlocul prin care alegi sa ajungi la tinta. Daca nu iti gasesti motivatia interioara corespunzatoare, nu devii un profesionist. Daca o gasesti, dai tot ce poti pe acele linii pe care crezi tu ca merge drumul catre profesionalism – indiferent daca asta inseamna sa muncesti pentru prezentarile de la masterul ales, sau sa te duci la alte cursuri, sau sa pleci pe la conferinte, sau doar sa stai aplecat peste munca aia de 8-10 ore pe zi. 🙂

  2. Leandru says:

    Scoala finantata de autoritati este o poveste ce incepe de prin sec. XVIII. In dorinta de a creste obedienta supusilor sai, Imperiul Austriac a permis infiintarea unui sistem scolar facilitand accesul la educatie a maselor populare. Nu cunosc ce s-a petrecut pe alte meleaguri dar la noi au fiintat in acea vreme patru institute de invatamant in trei localitati (Blaj, Arad, Cluj)care aveau aceasta misiune si de care reprezentantii romanilor au cautat sa profite din plin pentru afirmarea poporului roman ca natiune. Nu vreau sa tratez un subiect istoric pe acest blog, dar intentionez sa atrag atentia ca acelasi spirit de educare prin transformarea copiilor in niste angajati competenti si docili pentru societate se transmite pana in prezent. Elevi si mai tarziu educatori si parinti ni se impune si impunem la randul nostru un mod de invatare care ne distruge una din cele mai mari bogatii ale noastre: creativitatea. Invatam sa devenim obedienti, sa ne rezolvam problemele prin aceleasi cateva cai sau sa asteptam ca guvernul sa aiba grija de noi. Nu stim sa ne gestionam bugetele, ne vindem ieftin la angajatori si scoala nu ne formeaza decat niste competente care ne fac buni angajati pentru altii si nu pentru noi. Nu este intamplator ca elitele, dorind sa evite acest sistem educational isi trimit copii in scoli particulare unde se poate asigura o educatie plenara, o mentalitate de neabandonist o atitudine de a-ti purta singur de grija. Comentariul este binevenit. Profit de prezenta lui sa arunc o provocare: cine este in masura sa propuna un proiect finantat prin FSE care sa elimine aceasta stare de spirit ce perpetuu o transmite sistemul de stat?

  3. melaniacoman says:

    Paulo Freire – Psychology of the Opressed
    Ivan Ilich – De-Schooling Society…

    Doar doua dintre cartile interesante de Adult Learning…
    Ce ma sperie pe mine e ca devin incet-incet, comunista… 🙂
    Amandoi subliniaza faptul ca orice om poate invata singur – self-directed learning – propria programa, in ritmul si timpul propriu, cu sau de la persoanele interesante pentru ei…

  4. melaniacoman says:

    Proiectul nu trebuie finantat din FSE – citeste De-Schooling Society…

    Proiectul trebuie finantat prin ne-finantarea educatiei publice…

  5. etienneignat says:

    eu sunt de parere ca atunci cand invatamantul chiar fie el de stat se va plati pe bani buni de catre toti, va aduce si roade, interesul studentului de a invata va creste semnificativ, optand pentru un invatamant de calitate, iar profesorul va avea o responsabilitate mult mai mare fata de studenti, si vice-versa…
    deocamdata e gratuit iar studentii isi permit multe, recent am vazut pe o teza de examen scris „doamne ajuta sa trec examenul” „sper ca am scris bine si imi puneti 5″… in concluzie nesimtirea devine din ce in ce mai mare, si sunt sigur ca nimeni nu va mai glumi asa de tare pe banii propii.

  6. melaniacoman says:

    Eu nu cred… Dar macar avem si optimisti printre noi…

    Iar invatamantul superior nu este gratuit… Ti se pare tie, Etienne!

  7. etienneignat says:

    Depinde la ce te referi, nu e gratuit in sensul ca este cineva care finanteaza…intelegandu-se statul roman, sau nu este gratuit ca studentul e la in regim de taxa.

    Eu nu platesc facultatea, deci pentru o mare multime de studenti din Romania, da…invatamantul superior este gratuit.

  8. melaniacoman says:

    Tu nu platesti facultatea pentru ca esti in Iasi si facultatea e tot acolo… right? Ca sa zic asa, lucky you!
    Iar daca nu iti cumperi nici carti si nici rechizite, inseamna ca ai un avantaj competitiv fata de noi toti… Si banuiesc ca mergi pe jos pana la Universitate… 🙂
    Toate astea sunt tot cheltuieli, deci nu, invatamantul superior nu este gratuit!

  9. etienneignat says:

    sunt din bacau, facultate o fac in iasi, stateam in Tudor, si facultatea o aveam in Copou, 4 ani in fiecare zi faceam naveta la facultate, in jur de cel putin jumate de ora mers numai cu autobuzul.

    Cel putin aici in Iasi, studentul de la Politehnica are abonament pe toate liniile cu numai 12 lei, deci sunt si avantaje, iar studentul sa vina cu partea lui…

  10. Amaritei Octavia says:

    ,,Amandoi subliniaza faptul ca orice om poate invata singur – self-directed learning – propria programa, in ritmul si timpul propriu, cu sau de la persoanele interesante pentru ei…”(luat de mai sus!)
    Acesta este un obiectiv major al invatamantului actual,efectele se vad!Daca in comunism trebuia sa educi raportandu-te la ,,Idealul educational”,acum faci educatie respectand ritmul si nivelul propriu de invatare al copilului!!!Asa scrie in curriculum!Cum ritmul de invatare a scazut-din lipsa multor aspecte:interes,perspectiva,nesupraveghere din partea parintilor…*Din multe motive!)-asa si efectele post-scoala sunt cele care sunt!Sunt si acum profesori la care sa te inclini.Inca multi!Politica Statului este proasta…Cum sa obtii servicii(de educatie) de calitate fara sa platesti? Eu nu vad pe nimeni sa vrea sa munceasca pe bani putini,jicnit,mintit,amanat…Ce reglementari sa respect?Statul ce legi respecta???
    Am ca model Statul!!!Daca eu gresesc,argumentati…

  11. juy says:

    asa este si deci

  12. melaniacoman says:

    @ Octavia and all teachers…

    Mie profesorii mi se par absolut inutili…

    Daca eu gresesc, atunci argumentati…

    Melania

  13. jhuia says:

    treaba acum arata ca este terminata adica sta apa in bat iar sinistrul fuierie sau alte denumiri are de la frisoane la delirium tremens,nu mai merge si el trebuie sa dea stapanilor lui, el fiind o sluga extrem de obedienta,conditia intelectualului pe puncte de macaragiu ,asigurari ca totul e ca lumea ,dar care lume cea subpamanteana ca aia de la ue e tata prin marea irlandei unde aia o duc ca belferii ca nu se incurca,iar astia ba ca fac sau se fac ,si basismul i-a zis ba n-auzi ce recredibilizare nu vezi ce mi-au facut aia in franta si italia ,si am adus masini cu sirene

  14. didrum cral says:

    asa cum se spunea mai sus si a zis si tov. n.ceausescu invatamantul si profesorii sunt inutili ,zicea si melania coman adica normal ce inveti la scoala ,ce alta treaba n-aveti decat sa invatati,pai timpul liber are alta schema sa mergi de colo si sa stai pe branci si te uiti la televizor sa vezi oublicitate cu si imbecila dar masiv tembela,si imbecili ca ce altceva

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>