Incep cu un disclaimer: de obicei, gandesc de cel putin 10 ori mai repede decat scriu, asa ca cel mai probabil se vor pierde anumite lucruri in text.

Ok… Citesc azi, pe Fonduri Structurale, ca MFE publica stadiul proiectului non-competitiv pentru inregistrarea tinerilor care nu sunt prinsi in sistemul de educatie si nici nu muncesc, si totodata ca ne da primele stiri privind ghidurile pentru proiecte competitive pe axele 1 si 2. Felicitari! Intarzierea este de doar 2 ani, 9 luni si 27 de zile.

Primul lucru care m-a socat este ca prezentarea proiectului INTESPO (aia cu NEETs) NU ARE NICI UN HEADER OFICIAL!!! Mai mult, e pe un template din care nu reiese ca ar fi asumata de cei 3 parteneri institutionali mentionati (Ministerul Muncii, Ministerul Educatiei si ANPIS). Mi se pare interesant ca ANOFM nu e si el pe acolo, nu de alta, dar parea „de baza” in toata povestea.

CORECTIE! ANOFM este pe acolo, doar ca nu mi-e clar pe ce pozitie. Beneficiar, oare?

Al doilea lucru care m-a blocat a fost ca fondurile POCU au devenit una dintre sursele de finantare ale Planului National Anti-Saracie. Sa zicem ca nu ma deranja atat de tare cand impozitele mele sustineau un sistem de protectie sociala neauditat de zeci de ani si a carui ineficienta este vizibila pe strazi la orice ora. Nu stiu ce parere va avea un neamt, un francez sau un olandez cu privire la aceasta gaselnita.

In momentul de fata ne intoarcem iarasi, a nu stiu cata oara, la gandirea ca fondurile structurale ne vor salva din situatia in care suntem astazi. Am o veste extrem de proasta: fondurile astea nu se cheltuiesc singure, nu se cheltuiesc usor si in mod clar, nu sunt gratuite. Mai mult decat atat, pentru a putea fi cheltuite, niste omuleti, precum cei care fac prezentari PowerPoint ca sa isi justifice cele 8 ore de munca, ar trebui sa faca niste practica in teren inainte de a scrie niste ghiduri demne de premiul Nebula.

Am asteptat plecarea lui Ghinea cu sufletul la gura, in speranta ca se va intoarce la minister cineva care sa aiba experienta de management de fonduri. Vad ca, cel putin pentru moment, ramane un alt exemplu de performanta si competenta tehnocrata. Sfat pentru noul ministru, oricine ar fi: think before you speak, dude! Sa nu ajungi in gura expertilor POCU / POSDRU!

In incheiere – inainte sa trec la un articol de weekend pe ceva mult mai util, gen Start-Up, vreau sa va spun atat: am la fel de multa compasiune pentru cei din jur ca oricare altul, dar nu pot avea nici un pic de compasiune pentru cei care nu incearca sa gaseasca solutii de durata si care nu se ajuta singuri. Fondurile structurale nu sunt o solutie pentru gaurile din bugetele de asigurari sociale. Daca vrem sa ne complacem intr-o situatie in care fiecare zi devine mai grea decat cea de dinainte, o sa ii lasam pe altii sa ne intinda o mana (UE, BERD, BIRD, FMI, etc). Daca vrem sa crestem si sa prosperam, ar fi cazul sa ne punem pe treaba.


No Comments on “Un colac gaurit de salvare a economiei romanesti…”

You can track this conversation through its atom feed.

No one has commented on this entry yet.

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>