Dragii mei cititori,

O sa fac ceva cu totul si cu totul nemaipomenit si de ceva timp nemaivazut pe blogul meu – o sa scriu despre finantari azi… Si nu despre orice fel de finantari, ci chiar despre finantarile pentru intreprinderi mari.

Am un singur comentariu de facut – ceea ce urmeaza a citi nu e scris de mine, ci de unul dintre colegii mei consultanti, ale carui date de contact sunt in scrisoarea de mai jos.

Ca el, multi dintre voi, care aveti propuneri scrise pentru apelul de proiecte de anul acesta, probabil ca v-ati reamintit sfintii si scripturile dupa ce ati vazut anuntul cum ca AMPOSCCE modifica – inca o data? – nu stiu ce aplicatie. Va rog sa ma scuzati ca nu stiu ce aplicatie, dar nu m-am mai aventurat prin POSCCE de anul trecut pe vremea asta.

Daca aveti comentarii, va rog sa nu ezitati sa ni le impartasiti. Sunt sigura ca autorul le va aprecia.

Melania

From: (Imi permit sa protejez adresa de email – daca aveti nevoie de ea, lasati-mi un rand si v-o transmit eu.)

To: [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]
Subject: Sesizare abuz fonduri europene AM POS CCE
Date: Tue, 26 Jul 2011 00:57:09 +0300

Buna ziua,

Numele meu este Catalin Cernat si sunt consultant fonduri structurale. Prin prezenta, doresc sa semnalez ceea ce consider eu ca fiind un abuz al autoritatilor competente care gestioneaza Programul Operational Sectorial „Cresterea Competitivitatii Economice” – Axa I, destinata investiilor productive in IMM-uri si intreprinderi mari. Aceasta axa este gestionata de Organismul Intermediar pentru IMM, respectiv Autoritatea de Management pentru POS CCE (sau AM POSCCE) din subordinea Ministerului Economiei.

Abuzul semnalat: Modificarea aplicatiei electronice obligatorie pentru calculul indicatorilor de performanta la aproape 2 luni de la lansarea apelului de proiecte si cu 3 saptamani inainte de expirarea termenului de depunere al proiectelor. Utilizarea aplicatiei electronice este obligatorie, conform Ghidului solicitantului pentru fiecare din cele doua apeluri deschise la acest moment, respectiv:

  • POS CCE, AXA I, D1.1- Sprijin pentru consolidarea şi modernizarea sectorului productiv prin investiţii tangibile şi intangibile pentru întreprinderile mari.
  • POS CCE, AXA I, D1.1.A1 – Sprijin financiar cu valoarea cuprinsă între 1.065.000 şi 6.375.000 lei pentru investiţii în întreprinderile mici şi mijlocii

Va prezint in continuare un scurt calendar, preluat integral de pe site-ul AM POSCCE (http://amposcce.minind.ro/) privind evolutia apelului destinat intreprinderilor mari:

  • 2 februarie 2011 – „AM POS CCE anunţă începerea perioadei de consultare publică pentru Ghidul Solicitantului: Sprijin pentru consolidarea şi modernizarea sectorului productiv prin investiţii tangibile şi intangibile pentru întreprinderile mari. Perioada de consultare publică se va finaliza la data de 02.03.2011.” – sursa http://amposcce.minind.ro/ , sectiunea Arhiva anunturi
  • 18 aprilie 2011 – „Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice” (AM POS CCE), anunţă postarea spre consultare a aplicaţiei pentru calculul indicatorilor financiari, conform prevederilor din Ghidul Solicitantului aferent operaţiunii – Sprijin pentru consolidarea şi modernizarea sectorului productiv prin investiţii tangibile şi intangibile pentru întreprinderile mari. Aplicaţia poate fi consultată la www.metodologie.ro/CalculFinanciar. Eventualele observaţii se vor transmite până la data de 1 mai 2011″ – sursa http://amposcce.minind.ro/ , sectiunea Arhiva anunturi
  • 16 mai 2011 – „Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice” pune la dispoziţia utilizatorilor varianta finală a programului specializat de calcul al indicatorilor financiari.Pentru utilizarea acestui program, va rugăm să accesaţi link-ul http://acb.minind.ro unde veţi găsi informaţiile necesare utilizării acestuia.” – sursa http://amposcce.minind.ro/, prima pagina
  • 24 mai 2011 – Lansarea apelului de propuneri de proiecte destinat Întreprinderilor Mari – 2011. Sursa, comunicat de presa AM POS CCE:  http://amposcce.minind.ro/fonduri_structurale/pdf/Comunicat_de_presa_lansare_apel3_24MAI2011_24052011.pdf . Conform acestui comunicat, „Perioada de depunere a Cererilor de finanţare este 02.06.2011 – 16.08.2011.”
  • 2 iunie 2011 – Se deschide apelul de propuneri destinat Intreprinderilor mari
  • 25 iulie 2011 – „Pentru a veni în sprijinul aplicanţilor în cadrul celor două apeluri de propuneri de proiecte pentru operaţiunea de investiţii productive adresate întreprinderilor mari şi IMM-urilor (investiţii mari pentru IMM-uri), aflate în derulare şi ca urmare a unor solicitări primite din partea aplicanţilor/consultanţilor, AM POS CCE anunţă realizarea unor completări cu rol de clarificare a anumitor aspecte referitoare la aplicaţia pentru calculul indicatorilor financiari” – sursa http://amposcce.minind.ro/, prima pagina. Este vorba desigur despre aceeasi aplicatie care in data de 16 mai era pusa la dispozita utilizatorilor in varianta finala.

Conform, aceluiasi anunt, potentialii beneficiari sunt redirectionati catre un document in care sunt descrise „completarile” – sursa http://acb.minind.ro/ClarificariCompletari/

Astfel sub titlul de „completari” pentru „a veni in sprijinul aplicantilor” se aduc urmatoarele modificari:

introducerea a doua noi pagini de date de completat („Alte fluxuri fara proiect” si „Alte fluxuri cu proiect”), impreuna cu campuri de completat pentru a indica localizarea calculului respectivilor indicatori in cadrul dosarului cererii de finantare:

  • fluxuri nete financiare (altele decat cele incluse in alte linii ale aplicatiei);
  • fluxuri nete din TVA;
  • fluxuri nete din impozite, taxe, varsaminte (altele decat impozitul pe profit si TVA);
  • fluxuri nete, altele decat operationale, fiscale sau financiare (neincluse in alte linii ale aplicatiei)

– modificarea a alte 2 pagini de date din aplicatie , respectiv „Sustenabilitate” si „Profitabilitate” prin introducerea de randuri suplimentare care preiau datele din paginile de date nou introduse.

Rolul acestei sesizari nu este de a analiza daca modificarile aduse aplicatiei sunt substantiale sau nu. Cert este ca, cu 3 saptamani inainte de inchiderea apelului, majoritatea beneficiarilor si consultantilor au definitivat planul de afaceri si l-au transmis catre institutiile bancare pentru a obtine scrisoarea de confort. Ca urmare a acestor modificari, se vad pusi in situatia de a reveni asupra planurilor de afaceri si de a le modifica, pentru ca, ceea ce la prima vedere pare o completare este de fapt o modificare cu impact asupra fluxurilor de numerar, si implicit asupra previziunilor de Cash-flow si bilant care insotesc orice proiect.

Suplimentar, rolul acestei sesizari este de a atrage atentia oricarei persoane interesate de domeniul fondurilor structurale din Romania asupra modului in care autoritatile responsabile gestioneaza acest domeniu. In cazul semnalat, este vorba despre decizia de a modifica elemente definitorii pentru apeluri de proiecte chiar in cursul derularii acestora, situatie de neacceptat atunci cand se intampla la aproape 2 luni de la deschiderea apelului si cu 3 saptamani inainte de inchiderea lui.

Nu sunt in masura sa solicit sau sa propun masuri corective, insa din respect pentru beneficiari sau consultanti ar fi de dorit ca termenul de depunere sa se prelungeasca cu minimum doua saptamani, astfel incat sa poata fi luate toate masurile necesare pentru a se pregati dosarele de finantare in conformitate cu noile reglementari.

Cu deosebit respect,

Catalin Cernat

Numar de contact, pentru orice informatie referitoare la aceasta sesizare:  0726129732


No Comments on “Scrisoare… acum deschisa…”

You can track this conversation through its atom feed.

No one has commented on this entry yet.

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>