Neatza tuturor!

Zilele astea, stand de vorba mai mult sau mai putin serios si filozofic cu oameni pe care ii cunosc mai bine sau mai putin bine, am ajuns la o concluzie destul de trista…

Ca mine acum ceva ani de zile, oamenii astia se identifica cu un job, cu o stare, cu niste simboluri, etc.

Cand ma intreaba lumea ce meserie am, nu mai raspund ca acum 2 ani: „Sunt consultant”. Raspund: „Lucrez in domeniul X.”

Mult timp m-am identificat cu o meserie care nu inseamna nimic pentru altcineva in afara de mine, banuiesc. Mult timp i-am acordat timp si suflet si pasiune. „Am fost consultant” e mai corect spus. Nu stiu ce sunt acum. Stiu, insa, ca am zile cand ma simt consultant. 🙂

Nimeni nu imi va ridica vreodata vreo statuie pentru ca am scris sau am implementat proiecte. Nimeni nu imi va face onoarea de a imi spune „doamna consultant” cand o sa fiu batrana (o mai veche speranta de-a mea) si inutila altfel societatii… Pentru ca jobul meu e doar una dintre fatetele personalitatii si vietii mele.

Revenind la ceilalti oameni…

Pentru cei mai multi pensionari ai armatei romane si ai politiei si celorlalte forte non-civile, care saptamanile trecute au fost literalmente „tradati” (ca sa nu zic altceva, stiti voi ce) de statul romanesc, cea mai mare jignire posibila a fost urmatoarea: scrisoarea cu pricina, prin care li se injumatatea pensia incepea cu:

„Domnule X-ulescu”

Restul nu mai are importanta…

Pentru niste caste puternic ierarhizate, unde fiecare avea locul si rolul sau de cand s-a inrolat si pana in momentul cand s-a retras, ma intreb daca cei care au scris nenorocitele alea de scrisori au compus textul asa in mod voit.

Oamenii astia s-au retras avand in minte faptul ca sunt „in rezerva” si ca, oricand va fi nevoie, vor iesi din respectiva hibernare sa isi slujeasca tara din nou. Lor asta li s-a inoculat de la 14, 16, 18 ani cand au intrat in armata, politie, forte aeriene, navale, etc. Locul lor in Univers era sigur, stiut de toti, recunoscut de toti, motiv de mandrie si respect. Nu i-a intrebat nimeni, pe multi dintre ei, ce vor face cu viata lor in momentul retragerii din activitate – era prea mare preocuparea de a intra in randul lumii NATO si mai stiu eu ce…

Nu ma intereseaza ce ganditi voi, restul… Asta nu e o postare de genul: „Dati-le pensia inapoi!”. E o postare de genul: „Dati-le identitatea inapoi!”. Chiar daca e doar o fateta a ceea ce sunt acesti oameni. Chiar daca conteaza numai pentru ei si pentru nimeni altcineva.

Si va rog, data viitoare cand va mai asociati cu statutul vostru, cu meseria voastra, cu titlurile voastre si cu ce va mai asociati voi, ganditi-va ca Dumnezeu, sau dracul nu va vor intreba despre chestiile astea… 😀

Melania


1 comentariu la “false identitati”
  1. Emmy a spus:

    Vezi ca o fraza care contine „hibernare” si „slujit patria” nu e realmente completa daca nu include si „servicii”, „politie politica”, „represiune”, etc.

    Iar de-o fi sa fie: un AKM pana si eu pot invata cum se foloseste in 10-15 minute (zic prietenii nostri care stiu…), iar in lipsa de asa ceva, o sapa tot gasim noi pe-acasa. Cat despre drone teleghidate: nici „hibernatii” tai nu stiu cum sa controleze – si ma indoiesc ca as vrea sa stie.

    Anyway, arma de baza a Romaniei tot batalionul de romancutze hotarate ramane.

Comentariul tau