Neatza, tuturor!

In primul rand, nu stiu daca am voie sa spun „cocota” pe blog de finantare. Daca va jigneste in vreun fel, va rog din tot sufletul sa ma iertati…

Probabil va intrebati de ce titlul asta…

Pai, ca sa sintetizez niste chestii pe care le-am invatat azi.

Niste cercetatori canadieni au ajuns la concluzia ca persoanele care vorbesc doua sau mai multe limbi pe o perioada mai indelungata sunt mai putin predispuse la instalarea dementelor. Pentru cei care nu stiu, Romania se afla intr-o situatie destul de critica, intrucat varsta la care se instaleaza dementele a scazut, de la cca 70-75 de ani pana in jurul varstei de 50-55 de ani (numarul bolnavilor, cf. unor surse: intre 150.000 si 350.000). Cauzele, din ce pot sa isi dea seama medicii, sunt: stresul, alimentatia nesanatoasa, lipsa de comunicare, precum si alte aspecte care impiedica utilizarea creierului. AICI, mai multe informatii.

Generatia Y (adica aia cu varste intre 18 si 30 de ani), din care fac si eu parte cu mandrie, are aceleasi obiceiuri financiare ca o generatie mult mai veche… Se pare ca le semanam mai mult bunicilor nostri, decat parintilor nostri, generatia Baby Boomers. Cel putin asa zice Yahoo! Finance si eu sunt inclinata sa ii cred. Se pare ca tinerii din generatia mea sunt mai chibzuiti si incearca sa economiseasca, vazand in economisire cheia bunastarii. Sursa: AICI.

De asemenea, pentru a vedea ca ceea ce spun eu are si ceva radacini economice, ori mergeti la prietenul nostru Cristi Paun pe blog (si va convinge el), sau la blogul lui Bogdan Glavan – Testul economistului destept.

Si ultima, dar nu cea din urma chestie…

M-a frapat, sincer, asa cum ma socheaza tot ce pune in aceeasi fraza cuvintele „biserica” si „sex”… Ooops! Nu stiu daca aveam voie sa scriu pe blog chestia asta… Cand si daca va aparea vreun „Regulament de conduita” al Finantare.ro, sa mi-l dati si mie, please… Papa Benedict s-a hotarat sa scrie o carte, pe care o va lansa zilele astea. Nu voi alerga sa o cumpar, insa iaka ce scrie Washington Post despre asta. Cica onoratul Pontif  spune ca e ok sa se utilizeze prezervativul in anumite situatii, atunci cand este vorba despre impiedicarea transmiterii unei boli grave (de unde apar in context cocotele masculine).

Pe de alta parte, Biserica al carei cap cica este, i-a cerut sa intervina pentru a condamna utilizarea prezervativului de catre africani (cuplurile traditionale, unde unul dintre parteneri e infectat cu HIV), unde, intamplator, e cea mai mare incidenta de infectare cu virusul HIV si unde, din nefericire, exista si cea mai mare rata a saraciei, a mortalitatii infantile si a mamelor tinere si foarte tinere, precum si cea mai mare incidenta a bolilor cu transmitere sexuala. Orice raport al UNICEF, OCDE sau UNESCO va poate confirma cele spuse de mine, asa ca nu mai dau surse aici.

Si, pentru ca tot am ajuns la o chestie de unde pot face un pic de bine, daca aveti timp, uitati-va la spotul asta – http://www.girleffect.org/video. Cred ca vi se va parea, ca si mie, absolut superb si va veti gandi la un mod de a ajuta.

Sa tinem minte ca lumii i-ar prinde bine un sut undeva…

Ultima, dar nu cea din urma. Pe site-ul Autism Romania (www.autismromania.ro) veti gasi informatii despre o campanie de strangere de fonduri pentru crearea unui Centru multifunctional pentru persoanele cu autism.

Eu am donat, prin sms la 877. Este vorba de doar 2 euro. Iar beneficiarii sunt copii si tineri cu autism, pentru care nici macar nu exista o lege speciala sau criterii specifice de diagnosticare.

Ne bucuram de atatea lucruri de care ei nu se pot bucura, ne exercitam in fiecare zi dreptul de a fi creativi si dreptul de a munci, pe cand ei, de cele mai multe ori, sunt exclusi si izolati din pricina faptului ca nu ne seamana.

Si ei au talent, si ei sunt inteligenti, si, daca e sa ne luam dupa un oarecare profesor universitar britanic (John Lawson), Cambridge-ul e plin de ei (ca profi)… 🙂

Si ei au dreptul sa fie creativi si sa munceasca. Centrul multifunctional se va asigura ca ei pot face asta in mod protejat, cu sprijin si asistenta de specialitate din partea unor psihologi, terapeuti, logopezi si specialisti. Merita!

Va pup si va doresc o seara buna!

Melania

(PS: Timpul trece asa de usor… Ia uite cum mi-am pierdut eu ziua, de dimineata pana seara… pe blog!!!)

(glumeam)


3 Comments on “Bilingvismul, generatia Y, Papa si cocotele masculine…”

You can track this conversation through its atom feed.

  1. Emmy says:

    877: me, too
    (revin cu generatia Y: 1. n-ai dreptate; 2. ai nevoie de un sociolog sa-ti explice; 3. dupa cum stii, fee-ul meu este… :D)

  2. melaniacoman says:

    877 – Thanks a lot!

    Re Generatia Y – mai, suntem o generatia completely screwed up… Parerea mea e ca ar cam trebui sa ne imparta in diversi i-greci mai mititei…
    Eu ma potrivesc descrierii, desi nu in totalitate…

    M

  3. Emmy says:

    Darling, delimitarea generatiilor NU este un proces globalizat, este strict cultural-specific – identificarea generatiilor se face diferit de la tara la tara. Alte fenomene demografice, alta istorie politico-economica-socio-culturala… ce mai, americanii nu stiu ce e dozatorul si nu au cum intelege de ce eu ma raportez cu nostalgie la el iar tu cu greatza.

    Iar descoperirea creditului imobiliar si de consum, evenimentul-cheie modelator pt generatia ta (si a soru-mii), la americani cred a fost prin anii 70.

    Altfel spus: cum remarca si Vintila (Mihailescu), atunci cand am plecat din tara, in 1996, cand vroiam sa spunem despre ceva ca e grozav, spuneam „meserie!”. Cand m-am intirs, in 1997, toata pustimea exclama „marfa!”. Asta e, punctele de cotitura se vad (pentru ochiul antropologului), dar difera de la tara la tara.

    Cat despre tu si generatia Y – indiferent ce descriere citesti, pentru indiferent ce, oricum vei gasi puncte comune. Natura umana este limitata ca „tool box”, variaza doar asamblarile.

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>