„Cand le spui oamenilor ce si cum sa faca, le distrugi abilitatea de a face.”

Oare asa-i?

Melania


14 Comments on “tema… de gandire”

You can track this conversation through its atom feed.

  1. Codrin says:

    Depinde de oameni…
    Unii se simt bine atunci cand stiu exact ce au de facut si cum trebuie sa faca, iar altii au nevoie de mai mult spatiu pentru „a se desfasura”….un bun manager trebuie sa stie ce fel de oameni coordoneaza si cum sa ii motiveze pentru a obtine cele mai bune rezultate!!!

  2. Perparim Demi says:

    este vorba de comunicare, managementul echipei – un domeniu extrem de important si sensibil in atingerea succesului, unde managerul arata talentul sau incapacitatea (uneori imbecilitatea) lui pentru a conduce.

  3. melaniacoman says:

    si vointa de a face…

  4. melaniacoman says:

    De acord cu amandoi, in principiu…
    Dar haideti sa ne gandim la reactia pe care ne-o da cineva cand vine si ne spune:
    „TU! Vei fi responsabil pentru inlocuirea rezervelor de apa la fantanita” (Stiti ce vreau sa zic cu fantanita – sunt aparatele alea care tin 19 l de apa, cu dispozitiv de racire si cu dispozitiv de incalzire… In principal le vedem prin banci si prin alte institutii publice).

    Care e reactia in acel moment?

  5. Sabina says:

    Eu cred ca tine de fiecare persoana in parte, la fel cum tine de fiecare in parte de ex. in ce masura se preteaza sa lucreze intr-o multinationala, unde de obicei cam asa e: stii exact care e bucatica ta ce trebuie sa o executi si ai la dispozitie procedeele prin care sa o faci.

  6. Etienne Ignat says:

    :)), trecand pe langa notiuni de management de proiect, si alte diferite teoreme, cred cu tarie ca atunci cand nu esti propiul tau sef faci ce ti se spune fara a trece si analiza situatia in adancul ei.
    Cat despre distrugerea abilitatii, munca te invata nu te distruge si nici nu te doboara. Din contra daca-mi aduc aminte bine ceva din „Cum invata adultii” suna cam asa: „Adultii invata pe baza experientelor create.” Iar cand rezolvi anumite taskuri, inveti.
    Deci pana la urma cum e?

  7. Leandru says:

    Cam fortata expresia…ar fi mai potrivit tocirea abilitatii..Indiscutabil pentru a ajunge la a face ceva singur trebuie sa inveti, iar una din caile de a invata este de a ti se spune ce sa faci…Efectul de tocire sau distrugere (depinde cum acceptati) se manifesta atunci cand lungesti prea mult aceasta etapa de invatare, e semn ca iti convine, de unde si aparitia acesteia..cateva variabile care pot influenta semnificativ aceasta trasatura: mediul socio-profesional, educatia, varsta. In definitv aceasta ramane pana la urma o trasatura a personalitatii, trasatura ce ne influenteaza major optiunile si reusitele profesionale si nu numai.. 🙂

  8. melaniacoman says:

    Azi chiar vorbeam cu mama despre chestia asta si m-a surprins spunandu-mi ca e asa de bine sa ai o munca de rutina, in care stii exact ce se asteapta de la tine si cum sa faci acea munca.
    Mama e asistent medical, deci lucrurile acolo sunt clare: ia tensiunea, face injectii, ia temperaturi, etc. Dar este pusa de foarte multe ori in situatia de a lua decizii care privesc binele bolnavului. Iar ala nu poate zice ca nu, pentru ca e viata lui in joc.
    Eu cred ca trebuie sa existe o departajare clara a rolurilor si responsabilitatilor in organizatii si mai cred foarte sincer (avand sechele de la primul meu job unde mi s-a spus „Cand lucrezi cu mine, faci cum spun eu!”) ca oamenii au nevoie de o plaja de autonomie si decizii proprii.
    De-aia cred ca ii ador pe fostii mei sefi care nu mi-au spus ce si cum sa fac si m-au lasat sa invat si sa ma dau cu capul de una singura si ii detest pana in varful unghiilor pe cei care mi-au impus calea lor ca fiind „za uei”.

  9. Emmy says:

    Cum adica le distrugi capacitatea de a face???
    Sa fie clar: SHEFII trebuie sa faca exact ce si cum li se spune sa faca, (iara nu ce-i taie capul), ca altfel se duce dracului shandramaua!

  10. Emmy says:

    By the way, cum adica bolnavul nu poate zice nu? Tocmai, e vorba de viata lui! Cine se mai duce azi la doctor (de la un nivel de educatie si venit in sus) fara sa fi dat un ochi pe internet inainte de consultatie (si 10 dupa)?

    Uite, eu vineri m-am dus la doctor cu diagnosticul si tratamentul gata pregatite; si am realizat ca am problema respectiva de ani de zile, am tot trecut pe la Medicover pentru ea … iar medicii respectivi s-au scarpinat elegant in cap.

  11. melaniacoman says:

    Mai, bolnavii maica-mii ori sunt alcoolizati puternic, ori sunt in coma. Deci nu ii vad zicand nu…

    In ceea ce priveste problemele noastre – avand acces la internet si fiind alfabetizate, evident ca suntem in stare sa aruncam cu ochii pe net si inainte, si mai ales „dupe” consultatie.

    Nu ziceai ca mai erau si alte clinici mai de doamne ajuta prin Bucuresti???

  12. melaniacoman says:

    „Sa fie clar: SHEFII trebuie sa faca exact ce si cum li se spune sa faca, (iara nu ce-i taie capul), ca altfel se duce dracului shandramaua!”

    DE ACORD!!!

  13. Emmy says:

    Medicover e prin cele mai bune din Bucuresti. Daca nu cumva cea mai buna.

    Din pacate.

    Asta e…

  14. alex says:

    Cred ca e mai mult o problema de micro si macro management si in plus de domeniu de activitate. Unele domenii nu permit o independenta prea mare si in plus toata lumea uraste micromanagementul cand seful se uita peste umarul tau la fiecare cinci minute sau te verifica linie cu linie.

    Apoi, daca as fi la inceput mi-ar place sa imi spuna seful cum se fac unele lucruri pentru ca as fi abia iesita de pe bancile scolii si n as prea avea habar de mare lucru. Exista si personalitati rebele care nu vor suporta vreodata sa aiba vreun sef ci poate doar un fel de coechipier care se uita sa vada ce rezultate au obtinut abia o data la luna sau la finalizarea proiectului.

    Concluzia mea: libertatea permisibila a angajatului depinde foarte mult de domeniu de lucru – cum a spus si melania, in medicina nu poti devia prea mult de la proceduri in timp ce in jurnalism ideal este sa iti scrii singur articolele eventual cat mai creativ si mai surprinzator cu putinta.

    Sincer, cred ca oricine poate sa se descurce foarte bine fara sef lucrand pe cont propriu. Banii nu se fac neaparat cu inteligenta foarte multa si nici cu munca de dat in branci.

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>