De ceva timp ma tot mir cum naiba se evalueaza in Romania…

Si eu scriu proiecte, chiar am scris destul de multe in ultimii doi ani incat sa prind o idee despre ce si cum ar trebui scris… Am mai si revizuit o groaza de proiecte…

Din ciclul: statul isi da singur tzeapa, ca sa il citez pe colegul Etienne, iaka un exemplu:

– o firma de evaluare de proiecte pe IMM-uri, nu spun care (nici nu stiu cine sunt indivizii, dar la cat sunt de buni, ma ia durerea de cap si nici nu vreau sa stiu), vine si spune:

RIRF/C se calculeaza la fluxurile de numerar neactualizate…

Def. Ghid solicitant oficial (http://www.fonduri-ue.ro/upload/GSfinal_invest_pana_in_1mil_lei.pdf):

RIRF/C (RIRF/C = Indicator utilizat in analizele efectuate asupra eficientei proiectului de investiţii prin utilizarea tehnicii actualizarii. Exprimă acel nivel al ratei de actualizare financiară care egalizează fluxurile de numerar actualizate rezultate în urma investiei cu cheltuielile/costurile actualizate implicate de investiţie, şi care face ca valoarea venitului actualizat net -VAN- să fie egală cu zero)

Nu mai dau definitii din marii Guru ai analizei economico-financiare interni si internationali…

INTREBARE: Chiar nu li se face oamenilor alora un training cand ii angajeaza sa evalueze propuneri de proiecte? Macar sa citeasca ghidul, sa nu spuna gogorite ca asta de mai sus…

I rest my case!


3 comentarii la “evaluare de evaluare…”
 1. Adrian Stoia a spus:

  INTREBARE: Chiar nu li se face oamenilor alora un training cand ii angajeaza sa evalueze propuneri de proiecte? Macar sa citeasca ghidul, sa nu spuna gogorite ca asta de mai sus…
  RĂSPUNS: DA – este singurul răspuns pertinent pe care îl am.
  Jalea mare este la implementare, eu îi numesc „experți” și am o colecție adevărată de perle. Dilema mea este că nu pot să stabilesc care este cea mai tare, concurența este acerbă.
  În rest, Doamne-ajută, răbdare și tutun… – DĂUNEAZĂ GRAV SĂNĂTĂȚII TALE ȘI A CELOR DIN JUR, acum nu sunt sigur care dintre ele.

 2. ileana a spus:

  RIRF se calculeaza la fluxurile neactualizate. Aceasta este de fapt rata de actualizare pentru care VAN=0 .Ei ne recomanda o rata de actualizare de 5% . Care e ..neintelegerea?..ca mie imi scapa..O zi buna.

 3. melaniacoman a spus:

  Vezi definitia lor… si ce se intelege din ea. La asta ma miram eu…
  Oricum, stim cu totii cum se calculeaza ratele astea, asa ca…

Comentariul tau